Hella

Operasztár-csinálók

2010.01.28. 03:05

Programkereső

Egy brit tévéműsorban popénekesek versenyeznek abban, ki énekel jobban operát, míg a BBC rádióadója új tehetségeket keres. Akik döntenek: Rolando Villazón, Katherine Jenkins és Kiri Te Kanawa.

Az ITV-n január 15-én sugározták először a Popstar to Operastar első adását, amelyben nyolc popipari híresség indult el, hogy az opera műfajában is megmutatkozzon (vagy fogalmazhatnánk úgy is: megismerkedjen vele, hiszen saját bevallásuk szerint többeknek ez az első találkozása az operával). A szombat esti fő műsoridőben sugárzott programban Rolando Villazón és Katherine Jenkins nemcsak zsűritagok, hanem mentorként is segítik a versenyzőket, akik közül ketten már kiestek a nézők szavazatai alapján. A folytatásban már nem reménykedhet a Blur-tag Alex James - annak ellenére sem, hogy a Maestro című, ki a jobb amatőr celebkarmester tematikájú versenyt megnyerte - és Vanessa White, aki a The Saturdays nevű lánycsapat által került a hírességek közé. Versenyben van még Jimmy Osmond, Bernie Nolan, Kym Marsh, Darius Campbell, Danny Jones és Marcella Detroit, a két operaénekes mellett kritikusokként Laurence Llewelyn-Bowen - aki egykor maga is operaénekesnek készült, majd médiaszemélyiség lett belőle - és Meat Loaf foglalnak helyet. A műsor nem aratott osztatlan elismerést az operisták között, Ian Storey tenor például a műfaj kiárusításának nevezte.

A BBC Radio 2 az ITV műsorát komoly kritikával illető Kiri Te Kanawát nyerte meg tehetségkutató sorozatához, amelynek győztese szeptemberben felléphet a Proms in the Park koncertjén, és részt vehet az olaszországi Solti Te Kanawa Academia háromhetes mesterkurzusán. A jelentkezőknek egy operaária felvételét kell elküldeni a csatornának, a márciusi meghallgatások helyszíne Cardiff, Belfast, Glasgow, Newcastle, Manchester, Birmingham és London lesz. A 15 elődöntős a rádióadásokat megelőzően az új-zélandi születésű énekesnő tízórás kurzusán vesz részt, majd a péntek esti Friday Night is Music Night programban lépnek a zsűri és a közönség elé. Az öt legjobb énekes közül a szeptember 3-i döntőben dől el, kié lesz a The Radio 2 Kiri Prize.