Béla

Pozsonyi Pillangókisasszony

2010.02.01. 12:00

Programkereső

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház a Peter Konwitschny rendezésével vendégeskedik Budapesten. Február 9. 19:00 - Magyar Állami Operaház
Peter Konwitschny
Peter Konwitschny

Konwitschny értelmezésében a darab egy Japánban játszódó személyes tragédiából modern és meglepően aktuális párkapcsolati parafrázissá válik. A főhősnő sorsát a tiszta humánum és az embertelen társadalmi elvárások feloldhatatlan ellentéte pecsételi meg, amely a modern, „felvilágosodott" nyugati civilizációban éppúgy érvényes üzenet lehet, mint egy évszázaddal ezelőtt a Távol-Keleten.

Peter Konwitschny 1945-ben született Frankfurt am Mainban, tanulmányait Kelet-Berlinben végezte. 1980 óta rendez neves operaházakban (a német színpadok mellett, Baselban, Grazban, Párizsban és Barcelonában). 1994-ben egy Händel-darab színpadra állításával hívta fel magára a nemzetközi sajtó figyelmét. 1988-ban elnyerte az NDK művészeti díját, 1992 óta a berlini művészeti szabad akadémia, 1996 óta a Szász Művészeti Akadémia tagja. A világ számos főiskoláján és egyetemén tanít. Jelentősebb rendezései: Jarrel: Cassandre (ősbemutató, Párizs, Theatre Châtelet), A csárdáskirálynő (Drezda), Fidelio, A kékszakállú herceg vára - Várakozás (Basel), Aida, Macbeth, Falstaff (Graz), Parsifal, Trisztán ás Izolda (München), Lohengrin, Wozzeck, Mahagonny városának felemelkedése és bukása, Lulu (Hamburg), Istenek alkonya (Stuttgart) , Luigi Nono: Intolleranza, Don Giovanni (Berlin), Don Carlos (Bécs).

Puccini: Pillangókisasszony

Karmester: Oliver Dohnányi

Rendezte: Peter Konwitschny

Díszlettervező: Jörg Kossdorff

Jelmeztervező: Hanna Wartenegg

Karigazgató: Kovács Kálmán

Cso-cso-szán: Eva Jenisová

Szuzuki: Terézia Kruzliaková

Kate: Eva Susková

Pinkerton: Miroslav Dvorsky

Sharpless: Pavol Remenár

Goro: Ivan Ozvát

Yamadori: Frantisek Duriac

Bonzo: Martin  Malachovsky

Yakuside: Milan Klucár

Császári biztos: Roman Krsko

Tiszt: Daniel Hlásny