Zita, Mariann

Hosszabb névvel

2010.02.04. 15:02

Programkereső

A harmadik évben új néven, de a régi célkitűzések mentén kerül sor az Armel Operaverseny és Fesztivál a Mezzóval és a Duna Televízióval rendezvénysorozatra.

Szegedi Nemzeti Színház
Szegedi Nemzeti Színház

Az idei résztvevő operaházak: Den Nye Opera (Bergen), Josef Kajetán Tyl Színház (Plzen,) Opera Krakowska (Krakkó), Csokonai Színház (Debrecen), Dicapo Opera Theatre (New York). Sor kerül egy ősbemutatóra Norvégiában - Knut Vaage: Veslefrikk, rendező: Alföldi Róbert -, Magyarországon először láthat a közönség két operát - Csehországból Marco Tutino A szolgája érkezik, a debreceni színházban pedig Prokofjev operája, A tüzes angyal kerül első alkalommal hazai színpadra -, lesz egy európai bemutató - az Egyesült Államokból egy Csehov-adaptáció, Thomas Pasatieri operája, A sirály révén -, és klasszikus operával, a Traviatával szállnak versenybe a lengyelek. Harmadszor rendez a versenyen Alföldi Róbert, ám ezúttal Bergenben, New Yorkba viszont a művészeti igazgató Vidnyánszky Attila utazik. Szász János első operarendezésére készül Verdi kapcsán, Debrecenbe Silviu Purcaretét várják, Plzenben pedig Ludek Golat fog dolgozni.

Az első fordulóra március-áprilisban kerül sor New Yorkban, Moszkvában, Budapesten, Párizsban és Bergenben, míg a májusi workshop és a novemberi döntőre helyszíne Szeged lesz.

A verseny végén kiosztják a zsűri döntése alapján a legjobb férfi és női előadó díját, ami idén első alkalommal jár pénzjutalommal, tízezer euróval, de a közönség is szavazhat a legjobb produkcióra és a legjobb előadóra.