Zita, Mariann

Rebecca-premier az Operettszínházban

2010.02.11. 11:54

Programkereső

Az Elisabeth és a Mozart! szerzőpárosának újabb musicalje kerül a Budapesti Operettszínház színpadára. A Manderley-ház asszonya című regényből készült Rebecca bemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében lesz.

Sylvester Lévay és Michael Kunze Elisabethjét 1996, Mozart!-ját 2003 óta játssza sikerrel a Budapesti Operettszínház. A Rebecca premierjét 2006-ban tartották Bécsben, a Raimund Theaterben, s azóta Tokióban, Helsinkiben, Moszkvában és Torontóban is bemutatták, 2011-ben pedig a Broadway-premier várható. A darabot Daphne du Maurier A Manderley-ház asszonya című regénye ihlette. Du Maurier 1938-ban írta a történetet, amelynek első kiadása húszezer példányban kelt el. A színpadi változatot maga készítette el, ezt egy év alatt 350 alkalommal játszották Londonban. Alfred Hitchcockot is megihlette a krimiszerű regény, 1940-ben forgatott belőle két Oscar-díjjal jutalmazott filmet, de vászonra vitte a Madarakat és a Jamaica Innt is.

Én és Maxim de Winter: Szinetér Dóra, Vágó Zsuzsi, Bereczki Zoltán, Szabó P. Szilveszter - Rebecca, Budapesti Operettszínház
Én és Maxim de Winter: Szinetér Dóra, Vágó Zsuzsi, Bereczki Zoltán, Szabó P. Szilveszter - Rebecca, Budapesti Operettszínház

Budapesten először március 19-én láthatja a közönség a musicalt, amelynek főszereplője egy naiv fiatal nő, Én, aki egy Cote d'Azur-i szállodában megismerkedik Maxim de Winterrel. A Lord első felesége, Rebecca, rejtélyes módon vesztette életét, a második feleség pedig az elbeszélő Én lesz. Manderley-be költöznek, az ifjú asszony azonban az első pillanattól ridegnek találja a házat, érzi az első Mrs de Winter emlékét. Szorongását Mrs Danvers, a házvezetőnő is táplálja, aki állandó gyanakvással veszi körül az új feleséget. Egy napon megtalálják Rebecca holttestét, a rendőrség pedig újra vizsgálni kezdi a halál körülményeit.

A Rebecca bemutatójával folytatódik a Budapesti Operettszínház törekvése, hogy a showmusicalek helyett irodalmi vagy történelmi alapanyagra támaszkodó darabokat mutassanak be ahelyett, hogy a West End vagy a Broadway műsorát másolnák - mondta el Kerényi Miklós Gábor, a színház igazgatója, az előadás művészeti vezetője. A produkciót rendező Béres Attila számára a mű a csodálatos természetű szerelem erejéről, az egymásra találásról szól, és hatalmas lehetőségnek, egyúttal azonban komoly felelősségnek nevezte a munkát, ami "olyan, kihívás, amilyen csak ritkán adódik az életben".

Mrs Danvers: Nádasi Veronika, Polyák Lilla, Janza Kata - Rebecca , Budapesti Operettszínház
Mrs Danvers: Nádasi Veronika, Polyák Lilla, Janza Kata - Rebecca , Budapesti Operettszínház

A versek fordítója Müller Péter Sziámi, a díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Velich Rita tervezi, a koreográfiát Tihanyi Ákos készíti. A női főszerepet Szinetár Dóra és Vágó Zsuzsi játsszák, Maxim de Winterként Bereczki Zoltán és Szabó P. Szilveszter lesz látható, míg Mrs Danvers szerepében Janza Kata, Polyák Lilla és Nádasi Veronika lép fel. Jack Fawell szerepét Mészáros Árpád Zsolt és Bálint Ádám éneklik, Mrs Van Hopperként Szulák Andreát, Náray Erikát és Felföldi Anikót láthatja a közönség, Frank Crawley-t pedig Földes Tamás és Pálfalvy Attila személesítik meg. A további szereplők: Füredi Nikolett, Pirgel Dávid, SÁnta László, Jantyik Csaba, Dézsy Szabó Gábor, Marik Péter, Oláh Tibor, Csuha Lajos, Péter Richard, Arányi Adrienn.