Konrád, Tivadar

Jubileumi évad Los Angelesben

2010.02.19. 16:06

Programkereső

25. szezonját kezdi szeptemberben a Los Angeles-i Opera. A 2010/2011-es évadban mindössze 39 millió dollárból gazdálkodhat Plácido Domingo operaház. Összehasonlításképp: az idei tavaszi Ring-ciklusuk 32 millióba kerül.

A szeptember 23-án induló évadban hat produkció 42 előadását láthatja a ház közönsége. A legnagyobb érdeklődés az eredetileg idénre tervezett, pénzügyi okok miatt azonban egy évaddal későbbre halasztott Il postino című opera ősbemutatóját övezi, amelyet egy mexikói zeneszerző, Daniel Catán komponált Los Angeles-i felkérésre. (Az opera alapjául szolgáló Antonio Skármeta-regényt 1994-ben Olaszországban megfilmesítették, a magyar mozik Neruda postása címen játszották.) Ez Catán második olyan darabja, ami a Los Angeles-i Opera repertoárjára kerül: 1997-ben volt a kaliforniai bemutatója a Seattle-i és a Houstoni Opera közös megbízására készült Florencia en el Amazonas című darabjának. Az Il postino címszerepét, a Pablo Neruda versei iránt rajongó postást Charles Castranovo alakítja, a chilei költő szerepében pedig Domingo lép fel. A Ron Daniels rendezte produkciót a premier után a párizsi, a bécsi és a cincinatti közönség is láthatja.

Los Angeles Opera
Los Angeles Opera

A szezon márciusban Britten-operával zárul: A csavar fordul egyet (rendező: Jonathan Kent) bemutatója indítja el a brit zeneszerzőt ünneplő, 2013-ig tartó sorozatot. A további premierek közt két új produkció (Rigoletto - a San Franciscó-i Operából érkező előadást Mark Lamos rendezi, a karmester a ház fő-zeneigazgatója, James Conlon; A török Itáliában - rendező: Christoph Loy) és két felújítás (Figaro házassága - 2006-ból, Domingo dirigálásában; Lohengrin - 2001-ből, rendező: Maximilian Schell) szerepel. Az évad további közönségvonzó nevei: George Gagnidze, Nino Machaidze, Thomas Allen, Ben Heppner, Soile Isokoski, Dolora Zajick, Patricia Racette, Daniel Okulitch, áriaestet pedig René Pape, Dmitrij Hvorosztovszkij és Jonas Kaufmann adnak.

A távolabbi tervekről is nyilatkozott a friss Grammy-díjas Domingo. Ezek szerint a 2011/2012-es Los Angeles-i évadban a Metropolitanben jelenleg látható Simon Boccanegra kerül repertoárra, és várható, hogy további baritonszerepekben is fellép.