Luca, Ottilia

Rebecca regénye

2010.03.10. 13:10

Programkereső

A Manderley-ház asszonya kora egyik legnépszerűbb írójává tette Daphne du Maurier-t, a regény első kiadása 20.000 példányban kelt el.
Daphne du Maurier
Daphne du Maurier

Daphne du Maurier 1937 nyarának végén kezdte írni a regényt. Férjének századát Egyiptomba helyezték át, du Maurier pedig követte őt. Nemcsak azért volt nehéz elhagynia Cornwallt, mert a regény helyszínét, az inspiráló tájat hagyta el, hanem mert lányaikat, Tessát és Flaviát sem vihette magával. A történetet végül férje hazatérése után, egy közép-angliai birtokon, a Greyfriars-házban fejezte be fejezte be. A Manderley-ház asszonyának első kiadás 1938 áprilisában jelent meg. A kritikusok többnyire, az olvasókkal ellentétben, nem rajongtak érte: nem vették észre, hogy az erős férfi és a gyenge nő közti kapcsolatot próbálta a freudi pszichológiától sem mentesen feltárni. A színpadi változatot egy évvel később maga du Maurier készítette el, egy év alatt majdnem négyszázszor játszották a West Enden.

Alfred Hitchcock ráérzett a du Maurier-történetek emberi mélységeire és misztikus izgalmaira: a Jamaica Inn, a Madarak és a Rebecca is a filmvászonra került az ő jóvoltából. A rendező első amerikai mozija megkapta a legjobb filmnek és operatőrnek járó Oscar-díjat,de Laurence Olivier (Maxim) és Judith Anderson (Mrs Danvers) is jelölést kapott.

Vannak elemzők, aki szerint a regény hagyományos Hamupipőke-mese, ám itt nem tündérkeresztanya, hanem egy idősebb férfi jóvoltából változik meg a főszereplő élete. Mások az első 20. századi thrillert látják benne, de vannak, akik önéletrajzként olvassák akár azért, mert az írónő rajongva szerette édesapját, anyjával viszont nem volt felhőtlen a viszonya, és bizonyos elemzők szerint ez jelenik meg a főszereplő Én és Rebecca kapcsolatában, akár pedig azért, mert állítólag a szerző igen féltékeny volt férjének első menyasszonyára, a regénybeli második Mrs de Winter tehát nem más, mint maga Daphne du Maurier.

Bár a regény befejeződik, több kérdés nyitva marad, ez pedig igen inspirálónak mutatkozott ahhoz, hogy folytatást írjanak hozzá. Így tett 1993-ban Susan Hill, aki Mrs de Winter címmel jeletette meg a happy enddel záruló könyvet, 2001-ben pedig Sally Beauman, aki Rebecca meséjét írta meg.