Luca, Ottilia

A 200 éves Erkel a 30 éves Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2010.03.22. 07:16

Programkereső

A 200 éve született Erkel Ferenc közkedvelt és kevéssé ismert műveit – összesen hat operáját – is megismerheti a közönség az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Az idén március 19. és április 5. között zajló nemzetközi összművészeti seregszemle kiemelt rendezvénysorozata a zeneszerző életművének minél teljesebb bemutatása. A 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében 65 helyszínen több mint 130 esemény valósul meg. A BTF idei díszvendége Dánia.
Erkel Ferenc
Erkel Ferenc

 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik alappillére az Erkel200. A zeneszerző közkedvelt művei mellett, mint a Hunyadi László és a Bánk bán, olyan kevéssé ismert Erkel-operákat is meghallgathat a közönség, mint a Sarolta, a Dózsa György, a Bátori Mária és a Brankovics György. A kerek zenetörténeti évforduló kapcsán nem csak a Himnusz szerzőjére emlékeznek a fesztivál szervezői, de az egész korszakra, amelyben élt, és alkotott. A programsorozat keretében az előadások előtt, népszerű közéleti személyiségek mutatják majd be a műveket.

Időrendben először Erkel: Dózsa György című operájával ismerkedhet meg a BTF közönsége. Március 22-én a Magyar Állami Operaházban hangoznak el részletek a műből. A koncertet Fábry Sándor vezeti fel. Az esten Kovács János dirigálja majd a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát és a Nemzeti Énekkart. 

Kentaur (Erkel László) mond majd bevezetőt március 30-án a Bánk bán előadás előtt. Az opera kapcsán a népszerű jelmez-és díszlettervező fontosnak tartotta kiemelni: Erkel-leszármazottként egy személyes bevezetőre számíthat tőle a közönség, amelyben a családi legendák és a privát élmények is helyet kapnak majd. Az alkotást a debreceni Csokonai Színház előadásában, Vidnyánszky Attila friss rendezésében, láthatja a közönség a Thália Színházban.

Az előadás karnagya Kocsár Balázs arról beszélt, hogy mindannyiunknak van egy "zsigeri" élménye erről a darabból, éppen ezért a Bánk bánt nehéz dirigálni. A karmester hangsúlyozta: az ő előadásukban ne a régi zenei élményeket keresse majd a hallgatóság, ugyanis a Csokonai Színház művészei a Bánk bán "ősváltozatát" adják majd elő, ami nem a megszokott hangzásvilágot kínálja a közönségnek.

Ugyancsak a Thália Színházban tűzik műsorra április 1-jén Erkel Ferenc: Brankovics György című operáját. A Kolozsvári Magyar Opera előadása előtt Fáy Miklós mond bevezetőt. A zenekritikus az opera kapcsán többek között az Erkel-problematikát említette. Fáy Miklós szerint azért van ennyi kérdés az Erkel-operák eredetisége körül, mivel a zeneszerző nem foglalkozott műveinek utóéletével.

A Kolozsvári Magyar Opera igazgatója emlékeztetett arra, hogy Erkel Ferenc zeneköltői pályája az erdélyi városból indult. Szép Gyula hangsúlyozta: a Kolozsvári Magyar Opera éppen ezért kötelességének tartotta a zeneszerző valamennyi operáját színpadra vinni. Az 1990-es években ezt sikerült is megvalósítaniuk a kolozsvári teátrumban. Ennek keretében a Brankovics Györgyöt is bemutatták már hat évvel ezelőtt, a mostani előadás azonban egy új, mai környezetbe ágyazott rendezés, aminek csütörtökön (március 11-én) este lesz a premierje, tette hozzá. 

Másnap este, április 2-án a Művészetek Palotájában a Hunyadi László csendül fel. A Győri Nemzeti Színház előadását Káel Csaba állította színre. A rendező kiemelte: számára a hatalom problematikája adja a darab érdekességét, éppen ezért nem a formai, hanem a tartalmi aktualizálást tartotta az opera kapcsán a legfontosabbnak. Erkel remekművét Hajós András vezeti majd fel.

Opera-keresztmetszet keretében ismerheti meg a közönség április 4-én a Thália Színházban Erkel Ferenc Bátori Mária és Sarolta című műveit. A két kevéssé ismert operát Falusi Mariann mutatja be a közönségnek.

Az est karmestere, Pál Tamás elmondta: csak üdvözölni tudja a BTF programsorozatát, amelyik röviden szólva, azt járja körbe, hogy ki volt Erkel és milyen operákat írt. Az elmúlt évtizedekben mindig valamilyen ürügy kellett ahhoz, hogy egy operaház elővegye Erkelt, most a 200 éves évforduló kapcsán végre erre nincs szükség. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében nem csak játsszák a darabokat, de beszélgetnek is a 200 éves zeneszerzőről - hangsúlyozta a karnagy.

Btf 2010
Btf 2010

Budapesti Tavaszi Fesztivál