Pandora, Gabriella

Színház születésnapra

2010.03.23. 14:36

Programkereső

A Sondheim on Sondheim című új zenés darab premierjén jelentették be, hogy a Henry Miller Theatre az ötven éve alkotó zeneszerző-szövegíró nevét veszi fel.
86788C24-9FB0-4372-B569-5AFA29CBA38B

A Henry Miller Theatre tavaly ősszel, teljes felújítás után nyitotta meg ismét a kapuit. A március 22-én nyolcvanadik születésnapját többek közt a New York-i Filharmonikusok és a londoni Királyi Filharmonikusok által is megünnepelt Sondheimről elnevezett színházban esténként 1055 néző foglalhat helyet.

Stephen Sondheim librettistaként Leonard Bernstein oldalán lett világhírű a West Side Storyval. Azóta közel kéttucatnyi zenés darabot komponált, magyar színpadokon azonban nem túl sikeres: 2005-ben Marosvásárhelyen játszották a Hallottátok, mi esett meg útban a Fórum felé?! című a darabot, előtte az 1999/2000 évadban Kaposváron a Sweeney Toddot. A londoni borbély története Nyakfelmetsző címmel horrormusicalként, sőt horroroperaként 1992-ben az Erkel Színházban megbukott, a kaposvári előadás azonban Ascher Tamás rendezésében az Országos Színházi Találkozón és a kritikusok körében is számos díjat szerzett. A Little Night Music Egy nyári éj mosolya címmel két kevéssé érdekes előadásban került színpadra. Annál jelentősebb lehetett volna az Orgyilkosok a Rock, pontosabban a Csikk Színházban, de nem játszhatták túl sokáig.