Árpád

Megkezdődött az Erkel-Mahler-év

2010.03.31. 09:46

Programkereső

„Jobban örültem volna, ha kevesebbet sakkozik és többet komponál” – mondta az Erkel Társaság elnöke az Erkel bicentenáriumi év ünnepélyes megnyitóján.

Bónis Ferenc szavai találóan jellemzik az Erkel Ferenc születésének 200. évét megünnepelni hivatott rendezvénysorozatot is. A zeneszerző szülővárosa, Gyula, a Balassi Intézet, és a Hungarofeszt Klassz Zenei Iroda által koordinált jubileumi év programjai közé a sakkversenytől (Erkel elismert sakkozó is volt) az utcafesztiválon át a valóban zenetörténeti jelentőségű eseményekig sok minden, és sok mindenki belefér. Nem utolsó sorban Gustav Mahler, aki ugyan 50 évvel Erkel után született, ám az Operaházban eltöltött igazgatói működése mégiscsak elegendő indoknak, hogy a két komponistát együtt ünnepeljük. Az ünnepi évadot megnyitó sajtótájékoztatón a rendezők képviselői ismertették a programokat, melyek az emlékév honlapján, a www.erkel-mahler.hu oldalon megtalálhatók.

Bánk bán kritikai kiadásErkel-Mahler sajtótájékoztató
Bánk bán kritikai kiadásErkel-Mahler sajtótájékoztató

A bicentenáriumi évre elkészült Bánk bán kritikai kiadás munkálatairól Tallián Tibor, az MTA Zenetudományi Intézetének igazgatója, valamint Dolinszky Miklós, a frissen megjelent partitúra közreadója beszélt. Talán nem volt közismert, hogy Erkel legnépszerűbb operájának tegnapig nem volt nyomtatott változata, s hogy az 1940-es években Nádasdy Kálmán vezetésével alaposan átdolgozták. Hogy mennyire, az csak az „Ős-Bánk" rétegeinek felkutatása során derült ki, illetve akkor, amikor Kocsár Balázs és Vidnyánszki Attila vezetésével a debreceni Csokonai Színház operatagozata 2008-ban bemutatta a még készülő urtext alapján az eredetinek tekinthető művet. Nádasdyék ugyanis az itáliai verizmus kliséit, továbbá Biberach szólamát alaposan megnyirbálták, továbbá a dramaturgia feljavításának jegyében az első és a második felvonás fináléját is megváltoztatták. (A hírek szerint az Operaház november 7-én, Erkel születésnapján mutatja be új rendezésben a csonkítatlan változatot.)

A sajtótájékoztatón bemutatott kotta meg is szólalt: a debreceni társulat tagjai (Bódi Marianna, Cselóczki Tamás és Haja Zsolt) Bánk és Biberach sohasem hallott kettősét, valamint Bánk és Gertrúd II. felvonásbeli duettjét adták elő.