Emőke

Anna Prohaska mainzi kitüntetése

2010.04.04. 00:09

Programkereső

A tizenötezer euróval járó díjat évente váltakozva egy fiatal énekes vagy hangszeres előadó és egy ifjú zeneszerző kapja, akik a kortárs zene interpretálásában és létrehozásában jelentős szerepet játszanak.

A zsűri indoklása szerint Anna Prohaska kiemelkedő tehetségéért, muzikális és intelligens előadásmódjáért és különleges zenei érettségéért kapta a díjat. Az 1983-ban, bécsi zenészcsaládban született énekes 14 éves korában lett Eberhard Kloke növendéke, akinél zongora-, zeneelmélet- és hangképzéstanulmányokat végzett. Érettségi után a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolán Norma Sharpnál, Brenda Mitchellnél és Wolfram Riegernél tanult. A 2006/2007-es évadban a berlini Staatsoper tagja, szerepelt Peter Ruzicka Hölderlin című operájának ősbemutatóján. 2008-ban Anton Webern Négy dalával (op. 13) debütált a Simon Rattle vezényelte Berlini Filharmonikusokkal. 2009-ben Luigi Nono Al gran sole carico d'amore című darabjában lépett fel a Bécsi Filharmonikusok kíséretében, Ingo Metzmacher dirigálásával, ősszel pedig Wolfgang Rihm Mnemosyne című művének ősbemutatójában énekelt.

A Schneider-Schott-díj zsűrije: Giselher Schubert (elnök), Achim Heidenreich, Christiane Krautscheid, Wolfgang Rihm és Lars Vogt.