József, Bánk

Cigánykerék

2010.04.07. 00:22

Programkereső

Csemer Géza a Cigánykerékben a romák legégetőbb problémáival foglalkozik őszintén, néha kegyetlenül, önkritikával, váddal, sok humorral és lírával.
Bozó Andrea
Bozó Andrea

Ki lehet-e törni a nyomorból, bűnből, elszigeteltségből? Miért pazarolják el a cigányok a tehetségüket? Miért nem tudnak beilleszkedni a magyar társadalomba? Ezeket a kérdéseket Csemer Géza 1984-ben tette fel. Szomorú, hogy a téma 25 év elteltével talán aktuálisabb, mint valaha - kezdte a próbákat Szegvári Menyhért, rendező. Az előadás nem akar igazságot tenni, ítélkezni vagy politizálni, csak felmutatja a problémát. A darab végén elhangzik: "úgy várjuk, hogy jön majd egy új világ, amikor befogadnak az emberek..."   

Csemer Géza a Cigánykerékben a romák legégetőbb problémáival foglalkozik őszintén, néha kegyetlenül, önkritikával, váddal, sok humorral és lírával. Szakcsi Lakatos Béla világzenét írt hozzá, így született meg a Cigánykerék című musical, melyet az egri társulat április 16-án mutat be.

Cigánykerék
Április 16. 19:00 - Gárdonyi Géza Színház (Eger)

Író: Szakcsi Lakatos Béla, Csemer Géza; rend.: Szegvári Menyhért; díszlet: Szegvári Menyhért, Gróf Gyula; jelmez: Húros Annamária; kor.: Túri Lajos; főszereplők: Nádasy Erika, Hüse Csaba, Ötvös András, Szabó Emília, Schruff Milán, Bozó Andrea, Járó Zsuzsa, Szívós Győző, Rácz János, Horváth Ferenc, Tóth Levente, Nagy András, Tunyogi Péter, Balogh András, Pálfi Zoltán, Dér Gabriella, Kelemen Csaba, Safranek Károly, Várhelyi Dénes, Saárossy Kinga, Fekete Györgyi, Ivády Erika