Sándor, Ede

Luisi a Met első vendége

2010.05.03. 10:32

Programkereső

James Levine betegsége miatt, az intézmény történetében másodszor, a Metropolitan Opera első vendégkarmestert kért fel Fabio Luisi személyében.
Fabio Luisi
Fabio Luisi

A három évre szóló szerződés értelmében Fabio Luisi - aki 2005-ben, Verdi Don Carlosával debütált a Metropolitanben, idén pedig vezényelte a Figaro házasságát, az Elektrát, a Jancsi és Juliskát, a Toscát és a Lulut - évadonként két-három hónapot tölt New Yorkban; az viszont már az aláírás előtt biztos volt, hogy a következő szezonban ő dirigálja az Ariadné Naxosban című Richard Strauss-operát, valamint Verdi Rigolettóját. Luisi, aki nem akarja felülbírálni James Levine-t, közeli kapcsolat kialakítására törekszik mind az énekesekkel, mind a zenészekkel, és tanácsadási joggal bír a repertoárt illetően. Jövőbeli terveiben pedig szerepel egy további, meg nem nevezett Verdi-opera, Massenet Manonjának új előadása, az Aida és a Fidelio felújítása.

A Metropolitanben Fabio Luisi a második dirigens, akit első vendégkarmesternek szerződtetnek. Valery Gergiev 1998 és 2008 között töltötte be ezt a pozíciót.