Sándor, Ede

Az Operalia nyertesei

2010.05.04. 15:13

Programkereső

Idén Milánóban rendezték a Plácido Domingo nevével fémjelzett verseny középdöntőis és döntőit. A fináléra a Scalában került sor.
13470AA4-8540-4512-B86D-68814A52BE9A

Budapest és Pécs után idén az olasz város adott otthont az Operalia utolsó fordulóinak, ahol április 25. és május 2. között zajlottak az események. Az 1993-ban alapított Operalia nem csak a legjobb hangokat keresi, hanem minden hangfajban azokat a fiatalokat, akiknek személyisége, előadókészsége komoly művészi pálya ígéretét hordozza. Plácido Domingo 2009 novemberében Stockholmban, a Birgit Nilsson-díj átadó ünnepségén jelentette be, hogy az Operalián 2010-től a "fő verseny" mellett zajló, szülei emlékének ajánlott zarzuela-előadó versenyen túl a Wagner-énekesek is külön kategóriában indulhatnak., amit a Birgit Nilsson-díjjal járó egymillió dollár tesz lehetővé.

Az első helyezettek a CulturArte-Bertita & Guillermo Martinez különdíjával is. kitüntetett Szonya Joncseva (szoprán, Bulgária) és a közönségdíjat is elnyerő Stefan Pop (tenor, Románia) lettek. A zsűri döntése alapján a második helyezést Rosa Feola (szoprán, Olaszország), valamint megosztva Giordano Luca (tenor, Olaszország) és Jevgen Orlov (basszista, Ukrajna) érte el. A harmadik helyzettek Dinara Alijeva (szoprán, Oroszország) és Chae Jun Lim (basszista, Dél-Korea). A Birgit Nilsson-díjat Ryan McKinny (basszbariton, Egyesült Államok) kapta. A zarzuela kategória győztesei Rosa Feola (szoprán, Olaszország), aki a közönségdíjat is hazaviheti és Nathaniel Peake (tenor, Egyesült Államok).