Márk

Fleming és Bánk bán

2010.05.11. 17:03

Programkereső

A 2010/2011-es évadban tíz bemutatóval, a repertoáron további 28 opera- és tíz balettprodukcióval várja közönségét a Magyar Állami Operaház, ahol 86 balettelőadás és 208 operaelőadás lesz műsoron, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara pedig 14 koncertet ad.
Bánk bán kritikai kiadásErkel-Mahler sajtótájékoztató
Bánk bán kritikai kiadásErkel-Mahler sajtótájékoztató

Az évad szeptember 5-én indul Mahler II. (Feltámadás) szimfóniájával, az első premierre pedig szűk két héttel később kerül sor. Arrigo Boito művét, a Faust-legendát feldolgozó, az olasz operai hagyományokat és a német zenedrámai gondolatot ötvözését célzó Mefistofelét Kovalik Balázs rendezi. A Budapesti Őszi Fesztivál, az Új Színház és az Operaház közös produkciója Márta István Csodálatos mobilvilág című globális mobiltelefon operája multikulturális vizuális elemekkel énekesekre, színészekre, balett- és zeneművészekre (rendező: Szikora János), míg a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Thália a koprodukciós partnere a márciusban bemutatandó, Gothár Péter rendezésében színre kerülő Excelsior!-nak. A zeneszerző, Fekete Gyula megtisztelőnek és ijesztőnek nevezte a felkérést, amely a Liszt-év kapcsán történt. Papp András íróval Lisztnek azt az estéjét választották darabuk tárgyául, amelyen a komponista Wittgenstein hercegnővel kötendő házassága meghiúsult. Fekete elmondta, nem botrányos vagy meghökkentő operát akarnak írni, Liszt Ferenccel igyekeznek tisztelettel bánni.

A Bánk bán premierjét Fischer Ádám nemzeti ügynek nevezte. A nemrég megjelent kritikai kiadás alapján állítják színpadra az Erkel-operát, a szövegátdolgozást - ami Fischer szerint vitát fog kiváltani, de hozzátette, hogy ez egyáltalán nem baj - Dolinszky Miklós munkája alapján Térey János végzi. A darabot Césare Lievi rendezi, akinek terve, hogy Olaszországba is elvigye Erkel (és nem Egressy) Bánk bánját, a dirigens Héja Domonkos.

Az olasz opera tradícióit Verdi Macbethje képviseli, a repertoáron lévő Mozart-operák mellett a következő szezonban bemutatják a zeneszerző tizenéves korában írt pásztorjátékát, az Ascanio Albában című operát. Az eredetileg tervezett koncertszerű változat helyett minimalista díszletben rendezi a darabot Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra. Fischer Ádám célja egy 2016-ig tartó Mozart-sorozat, 2016-ban pedig egy Mozart-hét.

A Wagner-rajongók két új bemutatóra készülhetnek. A bolygó hollandi január 23-án az Operaházban, a Lohengrin a 2011-es Wagner-napok keretében, a Művészetek Palotája és az Opera Budapest közös produkciójaként júniusban a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben kerül színre. 2012-re tervezett A bolygó hollandi Luigi Nono Intoleranzája helyett került az idei műsorba, a produkció Christoph Schlingensief rendező betegsége miatt vált kivitelezhetetlenné. Kovalik Balázs megfogalmazása szerint ugyanis ha nincs egy, a Schlingensieféhez hasonló karizmatikus érő, ami összetartja a próbákat, nem szabad 2,5-három bemutatónyi energiát és pénzt áldozni. A Lohengrin rendezője Marton László lesz.

A Magyar Nemzeti Balett egy novemberi és egy áprilisi premierrel készül. A rosszul őrzött lány koreográfiáját Sir Frederick Ashton, a londoni Royal Ballet alapítója készítette. Az eredeti díszlettel-jelmezzel - tehát nem az 1971-es operaházi bemutató színpadképével - előadott, a fiatal korosztályt is megcélzó előadás a főszerepét Felméry Lili táncolja majd. A Seregi-korszak után Keveházi Gábor régi-új balettigazgató új koreográfusgeneráció kinevelését nevezte az egyik legfontosabb feladatnak. Az első bemutatkozó A vágy villamosával Venekei Marianna lesz. A balett zenéjét Dés László írja.

11033A98-2F4A-4FCE-967E-1D83B5BEB88A

A következő évad kiemelt rendezvénye a Májusünnep. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon fellépő nemzetközi sztárokat Verdi Otello (Fischer Ádám, Rost Andrea, Vladimir Galuzine, Lado Ataneli) és Rigoletto (Patrizia Ciofi, José Bros, George Gagnidze), valamint Puccini Manon Lescaut (Hamar Zsolt, Fiorenza Cedolins, Neil Shicoff, Massányi Viktor) című művében láthatja a közönség. A fesztivál sztárvendége Renée Fleming lesz, aki május 11-én ismert koncertrepertoárja mellett Mahler-műveket is énekel.

Ismét lesz Jazz az Operában, újra megrendezik a Világsztárok Balettgálát, valamint az Operabált, amelyet hagyományosan jótékonysági gyermekelőadás, a Jancsi és Juliska követ.

Folytatódnak az operaismertető előadások, és bővül a gyermek- és ifjúsági programok száma. A Csengő-bongó és a Hangszervarázs óvodásoknak szóló hangszerismertetői mellett a 8-12 éveseknek készül a Makaróni karmester című kalandozás, melynek során az Operaház titkai, a színfalak mögötti világ tárul fel azok számára, akik elkísérik Makaróni karnagy urat, azaz Ötvös Andrást, míg a középiskolásoknak oktatási segédanyag készül a repertoár darabjaihoz. Szponzori segítséggel igyekszik elérni az Operaház, hogy a középiskolások a legjobb helyekről nézhessék az előadásokat.

Az Operaház társulata Pozsonyban a Xerxest, a Savonlinnai Fesztiválon a Don Carlost, A kékszakállú herceg várát és a Psalmus Hungaricust adják elő. A 2010/2011-es évadban továbbra is két külföldi balettmester, Eldar Aliev és Aidar Akhmetov segíti az Opera Budapest balettegyüttesének munkáját. A Magyar Nemzeti Balett az idei tapasztalatok birtokában 2011 nyarán ismét meghirdeti az Európai Balett Fórummal kiegészített nemzetközi balettkurzust, -versenyt és próbatáncot. Az Opera Europa tagoperaházainak oktatási részlegeit tömörítő szervezet konferenciája 2011 őszén Budapesten lesz.

Az Operaház 16.000 régi bérletese és az új érdeklődők jövőre 38 bérlet közül választhatnak (bérletújítás: május 19-21. és 25-27., bérletvásárlás új bérlőknek: május 31.-június 30.).