Csilla, Noémi

Operett, musical és rockopera Kecskeméten

2010.05.19. 14:13

Programkereső

A magyar színpadokon játszott éviadonként közel száz zenés darabot játszanak, ezeknek azonban nincs seregszemléje, közös bemutatkozási lehetősége. A szervezők reményei szerint a júniusi Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó ennek a hiányát pótolja, és hagyományt teremt.
568B898C-E5F7-475F-99A5-9BADC11871CD

A fesztivál első, Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója által modellnek nevezett évében hat előadást láthatnak június 13. és 19. között a nézők: a város főterén az István, a királyt a Társulat előadásában - a rendezvény ingyenes lesz -, a nagyszínházban a POSZT-on is versenyző egri Mayát, a Budapesti Operettszínház Bajadérját - Miklósa Erikával és Dolhai Attilával - és Jövőre, veled, itt! című előadását, továbbá a Madách színházi Anna Kareninát, a Ruszt Stúdióban pedig a debreceni Csokonai Színházból érkező Circus Hungaricust. Az eseménysorozat musical-operett gálával zárul Kecskemét főterén, és kapcsolódik hozzá egy szakmai konferencia is, amelyen a zenés színház műfaját érintő kérdéseket járnak körül színház- és fesztiváligazgatók, rendezők, zeneszerzők, szövegírók. A panelbeszélgetések témái: közönség kiszolgálása vagy értékteremtés, külföldi sikerek vagy ősbemutatók, koprodukciók és vendégjátékok.

Az első KOZSZT programját Cseke Péter állította össze, az "alapkőletétel éve" után 2011-ben viszont már egy grémium fogja válogatni a meghívott előadásokat. Az ideihez képest a jövőben sem terveznek versenyt, díjak azonban már júniusban is lesznek. A városvezetés mellett az Önkormányzati Minisztérium 15 millió forinttal támogatja a fesztivált; ebben az évben a város és az agglomeráció a célközönség, a jövőt illetően viszont országos érdeklődésre számot tartó kulturális és idegenforgalmi fesztivált terveznek a szervezők. 

A kecskeméti színház 2010/2011-es évada is a zene jegyében indul, az első premier A nyomorultak lesz az alkotók reményei szerint a szerzők jelenlétében. A Schönberg-Boulbil-klasszikust Korcsmáros György állítja színre, a díszletet Kentaur, a jelmezt Rományi Nóra tervezi. A főszerepeket Egyházi Géza és Feke Pál (Jean Valjean), Miller Zoltán, Tóth Attila és Vincze Gábor Péter (Javert), Orth Péter, Puskás Péter és Csémy Balázs (Marius), Koós Réka, Molnár Ági és Hajdú Melinda (Fantine), Simon Boglárka és Trokán Nóra (Eponine), Mahó Andrea, Zavaros Eszter és Simonics Mariann (Eponine) alakítják. A nyomorultak a bérletes előadások közé tartozik, Cseke Péter azonban két évadra gondolkodik, és valószínűsíthető, hogy nagy szabadtéri színpadok - Szeged, Margitsziget - után más városokba is eljut a produkció.