Márk

Wagner csapatban

2010.05.27. 09:30

Programkereső

A Trisztán és Izolda a Művészetek Palotája és a Magyar Állami Operaház koprodukciójában kerül a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének pódiumára. A helyszín miatt a színpadtechnikai lehetőségek korlátozottak, az előadás azonban teljes értékű, és nem félig szcenírozott produkció lesz - hangsúlyozta Szemerédy Alexandra és Parditka Magdolna rendezők mellett Fischer Ádám karmester is.

Az ötödik alkalommal megrendezendő Budapesti Wagner-napokon a hatodik Wagner-operát mutatják be. A Trisztán és Izolda Fischer Ádám megfogalmazása szerint amellett, hogy zenei mérföldkő, a kísérletezés évei után igazi színpadi élménnyel gazdagítja a nézőket. Az alkotócsapat a tapasztalatok révén kikísérletezte, mit tud a színpad és a tér, és ennek a szervező erőnek mentén jöhet létre az opera teljesen szcenírozott előadása. Szemerédy Alexandra és Parditka Magdolna kiemelték: a Trisztán és Izolda nem a szerelemről szól, hanem a halálról, és inkább egy negatív teremtéstörténetként olvasható, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem letisztult tere pedig tökéletesen alkalmas Trisztán lelkének boncolásához.

Parditka Magdolna, Szemerédy Alexandra
Parditka Magdolna, Szemerédy Alexandra

Fischer Ádám hozzátette, a darab intellektuális hátterének bevonása által nem illusztrációt, hanem interpretációt hallhatnak-láthatnak május 29-én, június 1-jén és 16-án a Müpában. Az idei előadásokban pódiumra lépnek a Wagner-napokon a kezdetek óta szereplő művészek, köztük Németh Judit, Hartmut Welker, Walter Fink és Christian Franz, és lesznek új beállók is, mint Thomas Johannes Mayer Catherine Foster, Vizin Viktória és Raimondi Ildikó. A Ringben az MR Zenei Együttesek, a Trisztán és Izoldában a Magyar Állami Operaház Zene- és Énekkara működik közre. A 2010-es fesztiválhoz kapcsolódóan Trisztán-könyvvel kiegészítve látott napvilágot a Wagner-almanach is.

Fischer Ádám
Fischer Ádám

A Wagner-napok célja az, hogy 2013-ig az összes Wagner-opera színre kerüljön, s ezzel a szerző műveit a hazai repertoáron keveslő operabarátok csak nyerhetnek, hiszen - Vass Lajost, az Operaház főigazgatóját idézve -, a rajongók az újabb helyszínen, méltó színvonalon megvalósított előadásokon hódolhatnak a német zeneköltő iránti rajongásuknak. Ennek következő lépcsője 2011-ben a Lohengrin premierje, ami szintén a Magyar Állami Operaházzal közösen valósul meg. Jövőre három produkció lesz műsoron június 9. és 19. között: a Lohengrin mellett az idei Trisztán és Izolda, valamint a 2006-os Parsifal. A választás oka elsősorban szervezeti és egyeztetési, azaz az, hogy mely díszletek válthatók egymással viszonylag problémamentesen, és az, hogy az énekhangok szempontjából milyen az optimális összeállítás.

www.mupa.hu