Márk

Jubileum Miskolcon

2010.06.01. 08:33

Programkereső

Tizedik alkalommal rendezik meg az operafesztivált, ahol idén Bartók mellett Európa kerül a fókuszba.

Válogatni lehet csak a sokféle programból, felsorolni ugyanis képtelenség a hagyományos operafilm-vetítéseket, a gyerekközönségnek szóló előadásokat, a családi programokat, az izgalmasnak ígérkező előadásokat az Észt Nemzeti Opera Wallenbergjétől Elena Kats-Chernin Dühöngő élet című operájáig, amelynek kelet-európai bemutatójára Miskolcon kerül sor, vagy az Erkel-Mahler-évet ünneplő előadásokig, de az biztos, hogy tartalmas és izgalmas napokat tölthetnek el azok, akik június 9. és 20. között a borsodi megyeszékhelyen és a környező településeket választják úticélként.

A programban azonban kényszerű változások lesznek: le kellett mondani az Új Liszt Ferenc Kamarakórus június 12-i hangversenyét, a miskolci Csodamalom Bábszínház előadását Kodály Zoltán Háry János című művére, illetve a szófiai Nemzeti Opera és Balett vendégjátékát, Kassai Állami Színház pedig A fából faragott királyfi helyett A hattyúk tavával érkezik Miskolcra. A módosítás oka financiális. A fesztivál a központi költségvetésből 100 millió forintra pályázott, és lényegében nyert, ám eddig csak 27 millió forintot kapott meg, és a kezdésig a többi pénzt nem utalták át.

Miskolc Város Önkormányzatának köszönhetően azonban 27 európai ország művészei lépnek közönség elé. A nézőkre 16 opera-előadás, öt balettest és 23 koncert vár, amelyek közül az egyik leginkább várt a milánói Scala kórusának hangversenye a zárónapon.