Márk

Az Operett emeli a tétet

2010.06.04. 09:34

Programkereső

A Nagymező utcai teátrum remek szezont zár: több mint 370 ezer néző volt kíváncsi előadásaira; a következő évadban pedig Fényes Szabolcs, Bacsó Péter, G. Dénes György, Kurt Weill és Bertolt Brecht, Giacomo Puccini, Vajda János és Johann Strauss darabjai kerülnek repertoárra.

A 2010/2011-es évad műsortervét ismertető sajtótájékoztatón Kerényi Miklós Gábor - KERO®, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a július 4-én záruló szezonról elmondta, összesen 546 előadást láthatott a közönség a teátrum budapesti játszóhelyein, a magyarországi vendégjátékokon, s a külföldi turnékon. 202 alkalommal került színre musical és 216-szor operett, illetve 119 gyerek- és ifjúsági előadásra, valamint 9 pódiumbeszélgetésre is sor került. A 2009/2010-es évad végéig több mint 370 ezer néző tekintette meg az Operett produkcióit - s ez már a sajtótájékoztató időpontjában is bizton állítható volt, hiszen a júniusi-júliusi előadásokra elkeltek a jegyek.

Kalocsai Zsuzsa, Vadász Zsolt - Madame Pompadour
Kalocsai Zsuzsa, Vadász Zsolt - Madame Pompadour

Az idei évadban egyébként három operett-bemutatója - Molnár Ferenc-Zerkovitz Béla: A doktor úr, Ábrahám Pál: Bál a Savoyban, Leo Fall: Madame Pompadour - volt a Nagymező utcai színháznak, a musicalrepertoárra Lévay Szilveszter és Michael Kunze Rebecca - A Manderley-ház asszonya című sikerműve került - koprodukcióban a Budapesti Tavaszi Fesztivállal. S három gyerek-ifjúsági produkció is a műsor része lett, a Musicalmesék, az Erdei kalamajka, illetve a Tavaszébredés című musical stúdióváltozata. A direktor a sajtótájékoztatón elmondta, óvodásoktól a kamaszokig a teljes fiatal korosztály megfordult az Operettben, s rámutatott, hogy a sok hibával érvénybe lépett előadó-művészeti törvény hatalmas értéke, hogy támogatja az ifjúsági előadásokat, amelyekre nagy szükség van.

A szezon különleges produkciója volt a magyar operett megteremtője, Huszka Jenő halálának 50. évfordulójára rendezett gála, mely több alkalommal volt látható, illetve a kétnyelvű Rómeó és Júlia, melyben a Montague-kat román, a Capulet családot pedig magyar művészek alakították, kétszer Bukarestben, kétszer pedig Budapesten, ugyanis mindkét fővárosban ugyanaz a produkció fut KERO® rendezésében. Kiemelkedő eseménye volt az évadnak a IX. Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekverseny, melyen három dobogós helyezést is elértek a színház művészei: Ábrahám Gabi és Kerényi Miklós Máté, illetve Bordás Barbara második, míg Boncsér Gergely első helyezett lett.

Az Európai Zenés Színházi Unió keretében a 2009/2010-es évadban 11 olyan előadás volt látható külföldön Bukaresttől Jekatyerinburgig, Prágától Szentpétervárig, amelyeket a Budapesti Operettszínház rendezői és kreatív csapatai állítottak színpadra.

A direktor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egész társulat zsúfolt nyár elé néz. Június 16-17-én vendégszerepel A Bajadér és a Jövőre, Veled, Itt! egy-egy előadásával az első alkalommal megrendezésre kerülő Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozón, mely Kerényi Miklós Gábor szerint remek kezdeményezés, hiszen a pécsi POSZT-ra már nemigen jutnak el csak alternatív produkciók. A közeljövőben az Elisabeth két helyen is vendégszerepel: augusztus 6-7-én Siófokon a szabadtéri színpadon, november 13-14-én pedig a soproni MKB Arénában.

Fischl Mónika, Vadász Dániel (A Bajadér)
Fischl Mónika, Vadász Dániel (A Bajadér)

A nyár s a jövő évad folyamán számtalan gálaműsorral is bizonyítja a teátrum, hogy az operett igenis élő műfaj, mely vidéken, Budapesten s szerte a világban egyre sikeresebb. Kálmán, Lehár, Strauss, Szirmai, Huszka és a többiek slágerei hallhatók lesznek az operettesek előadásában Zágrábban július 4-én, majd a Szegedi Szabadtéri Játékokon, Szombathelyen, Kübekházán és Hódmezővásárhelyen. A musicalesek, ugyancsak Szegeden, a Hairt mutatják be, Bagó Bertalan rendezésében, de a Dóm téren KERO® is dolgozik idén, aki újra operát rendez: Bizet Carmenjét. Előtte június 10-én a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon állítja színpadra Bartók A kékszakállú herceg vára, illetve Puccini Gianni Schicchi című művét, utóbbit a Budapesti Operettszínház művészeivel. Operát egyébként a közelmúltban az Operettszínház két másik rendezője is színre vitt. Somogyi Szilárd a Boleyn Annát Pécsett, Béres Attila pedig a Rigolettót a San Francisco Lyric Operában, utóbbi sikerének köszönhetően az Operett főrendezőjét Palo Altóba hívták de Falla La vida breve (A rövid élet) című operájának bemutatójára.

A következő évad premierjeinek sorát a Nagymező utcában ősszel Fényes Szabolcs Szerdán tavasz lesz! című műve nyitja, melyet a teátrum retroperettként mutat be. Mint azt Kerényi Miklós Gábor felidézte, a darab ősbemutatóját ő rendezte még 1983-ban, most pedig Somogyi Szilárd viszi színre a magányosok klubját alapító magyar-történelem szakos tanár történetét, melyben a főszerepeket Mészáros Árpád Zsolt, Janza Kata, Lehoczky Zsuzsa, Faragó András, Vágó Zsuzsi és Kerényi Miklós játsszák.

Weill és Brecht Koldusoperáját decembertől láthatja a közönség a Thália Színházban, Béres Attila rendezésében, aki a némafilmek stílusát idézi majd a produkcióval. Bicska Maxit ezúttal Dolhai Attila, Pollyt Szinetár Dóra, míg Tigris Brownt Szabó P. Szilveszter alakítja, de látható lesz az előadásban Balikó Tamás, Földes Tamás és Peller Anna is.

A 2010/2011-es évadban a Budapesti Operettszínház az új közönségréteget megcélzó Brecht-Weill-darab után operát is bemutat, ráadásul rögtön kettőt, s így válik majd igazi zenés népszínházzá. A nyári premier után januárban repertoárra kerül a Gianni Schicchi Vajda János Mario és a varázsló című kül- és belföldön egyaránt sikeres kortárs operájával, KERO® rendezésében. Puccini művében a címszerepet vendégként Kálmán Péter alakítja, de színpadra lép még Geszthy Veronika, Lukács Anita, Boncsér Gergely, Vadász Zsolt, Fischl Mónika, Kalocsai Zsuzsa, Magócs Ottó és Dézsy Szabó Gábor; míg a  Mario és a varázslóban Cipollája Szabó P. Szilveszter lesz. A két operát a közönség a Nagymező utca után 16-szor Pécsett is láthatja.

Nemzetközi együttműködés eredménye Johann Strauss Egy éj Velencében című, régen játszott operettjének új előadása is. A bemutatót a Budapesti Tavaszi Fesztiválon tartja a teátrum, ugyancsak KERO® rendezésében, mellyel Erfurtban debütált. A német városból érkeznek a díszletek és jelmezek, a flipperpályán golyónak öltöztetett színészek mutatják be a szerelemmel, féltékenységgel, félreértéssel, no és persze keringőkkel teli történetet. Bemutatkozik a produkcióban Homonnay Zsolt, Földes Tamás, Bálint Ádám, Vadász Dániel, Vadász Zsolt, Fischl Mónika, Peller Károly, Szendy Szilvi, Szabó Dávid, Faragó András és Oszvald Marika.

A 2010/2011-es évadban a jelenlegi előadások közül még 21 produkció marad repertoáron. A szezon jelentős eseménye lesz még egyébként az I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny, melyet a Budapesti Operettszínház a magyar származású komponista szülővárosával, Szabadkával és az Európai Zenés Színházi Unióval rendez. A többfordulós, több kontinensen zajló megmérettetés döntőjére 2011 nyarán kerül sor a palicsi vár szabadtéri színpadán.