Gábor, Karina, Ders

Korszerűen Berlinben

2010.06.07. 12:59

Programkereső

Jürgen Flimm Salzburgból a nyár végén Berlinbe teszi át hivatali működését: az Ünnepi Játékok intendatúrája után a Staatsoper vezetői széke várja, ahol korszerű zenés színházat akar.

Az Unter den Linden operaházában azt igyekszik megvalósítani, amire az osztrák városban nem kapott elég lehetőséget: a jelenre, arra az időre és korra akar koncentrálni, amelyben élünk. Ennek következményeként 20-21. századi darabokkal frissíti a repertoárt, és egy olyan produkció ősbemutatójával debütál október 3-án, amelyet Jens Joneleit komponál Rene Pollesch szövegére, a rendező pedig Christoph Schlingensief.

Berlin Staatsoper
Berlin Staatsoper

Az osztrák városból Flimm rezignáltan távozik: "A kuratóriumban szinte csak politikusok ülnek. Az újat nagyon nehezen fogadják el. És nehéz meggyőzni őket arról, milyen fontos Luigi Nono. Volt egy ülés, ahol ez a téma szokás szerint felmerült... És akkor jött a berlini ajánlat. Salzburgban a tervezett bevételekből kell létrehozni olyan előadásokat kell létrehozni, amelyek nem ígérnek hosszú szériákat. Bár Berlinben is teljesíteni kell a tervet, sokkal nagyobb a mozgástér" - nyilatkozott a 68 éves menedzser, akinek első feladata az, hogy levezényelje a Staatsoper költözését. Az operaházat ugyanis felújítják, a társulat a nyugat-berlini Schiller Színházban fog játszania renoválás alatt.