Márk

Holender cáfol?

2010.06.11. 14:38

Programkereső

Az osztrák sajtó értesülései hatalmas hullámokat vetnek, miszerint a Harangozó-Holender páros helycserés támadással venné át a Magyar Állami Operaház vezetését.
Opera Europa sajtótájékoztató
Opera Europa sajtótájékoztató

Óvatos, sőt visszafogott nyilatkozatot adott a távozó bécsi opera-igazgató, Ioan Holender azzal a hírrel kapcsolatban, hogy Budapestre szerződne, a Magyar Állami Operaház vezetőjének, és hogy erről már a magyar miniszterelnökkel, Orbán Viktorral is tárgyalna. A hír először az Österreich című bulvárlapban jelent meg, majd hamar szárnyra kapott a Lajtán innen és újra azon túl. Holender csak annyit volt hajlandó megerősíteni, valóban értésére adták, hogy érdeklődnek Budapestre szerződtetésének lehetősége felől, de ez semmilyen szempontból sem öltött konkrét formát. Péntek délben az osztrák hírügynökség ilyen értemű jelentését többek között a Der Standard és a Die Presse című osztrák politikai napilapok weboldalai is idézték.

Mindeddig nem reagált ezekre az értesülésekre Harangozó Gyula, a bécsi opera balletigazgatója. A budapesti opera balettjének volt vezetője, akivel kapcsolatban ugyanebben a hírben felröppent, hogy a 74 éves, temesvári születésű Holender művészeti vezetése esetén ő igazgatná a Magyar Állami Operaházat. Az Operából eddig sem az MTI, sem mások érdeklődésére nem reagáltak a hírre. Az Österreich hírét taglalva az Index arra is emlékeztetett, hogy a Fidesznek korábban nagy tervei voltak ezen a poszton Káel Csaba opera- és filmrendezővel.

A bécsi Staatsoper sajtóreferense arról tájékoztatta a Fidelio.hu-t, hogy "Holender úr az együttműködés iránt valóban érdeklődését mutatott, ám az ügyben konkrétumokról nem esett szó."