György

Végjátékok

2010.06.17. 15:00

Programkereső

A június 18-án péntek este hét órakor kezdődő esten Vincenzo Bellini I Capuleti e i Montecchi című lírikus tragédiáját és Gaetano Donizetti Viva La Mamma! című opera buffáját hallhatják az érdeklődők. A műveket Almási-Tóth András állította színpadra.
Zeneakadémia, ZAK
Zeneakadémia, ZAK

Bellini Rómeó és Júlia feldolgozásának szinte semmi köze Shakespeare darabjához. Az opera egy pártokra hasadt, politikai csatározásoktól zajos világban játszódik, ahol senki sem törődik a fiatalokkal, akik magukra maradván egyszerre vágynak a szerelemre és a halálra. Ez az opera sokkal kegyetlenebb és kilátástalanabb képet fest a boldogság elérésének lehetőségéről, mint Shakespeare drámája. Ott szinte a véletlenen múlik a tragikus végkifejlet, míg Bellini művében az első perctől fogva világos, hogy a fiatalokra semmi jó sem várhat.

Donizetti „színház a színházban" operája valójában nagyon szomorú látlelet az eliparosodó operai üzemről, ahol már rég nem a művészetről, csak az önös érdekekről és a pénzről szól minden. Vígopera az opera lehetetlenségéről, melyen csak nevetni lehet.

A két darab ritkaságán túl tananyagként az operajátszás számos problémás pontját érinti: a bel canto éneklést, a nadrág- és szoknya-szerepek nehézségeit, a sötét és a virgonc komikum hitelesítését, az alapvetően lassú és kevés eseménnyel dolgozó, inkább a lélek történéseire koncentráló illetve a gyors tempójú és csupa akcióból álló operák játszásának kérdéseit.

Vezényel: Oberfrank Péter

Rendezőtanár: Almási-Tóth András

Látvány: Balla Margit

Tanszékvezető: Marton Éva, Kossuth- és Bartók-Pásztory díjas egyetemi tanár

Tanárok: Andor Éva, Andrejcsik István, Gombai-Nagy Magda, Keönch Boldizsár

Zenei asszisztensek: Mazalin Wanda, Rédai Csinszka

Operavizsga
2010. június 18. 19:00
Ódry Színpad

Vincenzo Bellini: I Capuleti e i Montecchi
Km.: Wagner Adrienn, Szabó Olga, Pataki Potyók Dániel, Orendt Gyula, Kelemen Dániel, Óbudai Danubia Zenekar

Gaetano Donizetti: Viva La Mamma!
Km.: Orendt Gyula, Kiss Tivadar, Kelemen Dániel, Szerdahelyi Pál, Wagner Adrienn, Szabó Olga, Gradsach Zoltán, Molnár Ágnes, Ágoston László, Óbudai Danubia Zenekar

www.zeneakademia.hu