Gertrúd, Patrik

Gondoljuk újra a Bánk bánt!

2010.06.22. 17:24

Programkereső

A mai zenei nyelv eszközeivel kell újragondolniuk a pályázóknak a Bánk bán három részletét a Debreceni Egyetem Erkel Ferenc születésének 200. és a Bánk bán című opera keletkezésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi zeneszerzői pályázatán. A sikeres művek Egressy Béni eredeti szövegkönyvébe illesztve szólalnak majd meg, így adva archaikus és egyben újszerű hangzást a darabnak.

Jbileumi zeneszerzői pályázatot hirdet a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara Erkel Ferenc születésének kétszázadik és a Bánk bán című opera keletkezésének 150. évfordulója alkalmából. A Bánk bán újra felfedezése már évekkel ezelőtt elkezdődött. Az MTA Zenetudományi Intézete és az Országos Széchényi Könyvtár megjelentett egy kritikai kiadást, amely visszaállította a mű Erkel Ferenc és Egressy Béni által megalkotott "ős-verzióját", amelyet műsorra tűzött a debreceni Csokonai Színház is.

Bánk bán kritikai kiadásErkel-Mahler sajtótájékoztató
Bánk bán kritikai kiadásErkel-Mahler sajtótájékoztató

"A pályázók feladata, hogy az eredeti dramaturgiát szem előtt tartva a mai nyelv zenei eszközeivel újragondolják a helyreállított szövegkönyv három kulcsfontosságú jelenetét. A sikeres pályaművek az ős-Bánk bánba illesztve szólalnak majd meg, a pályázati kiírásban ugyanis megtartottuk Egressy Béni eredeti, archaizáló sorait. Az újszerű zenei eszközök és a darab ősverziójának kontrasztja biztosítja majd az előadás különlegességét" - tájékoztatott dr. Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja.

A beérkezett pályaműveket egy előválogató zsűri értékeli majd, és választ ki egyet-egyet jelenetenként. A zeneművek a debreceni döntőben az eredeti Bánk bán operában hangzanak majd el, ahol a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának zenekara kíséri az énekeseket Hámori Máté karmester irányításával. 

A pályázatra a nevezési határidő: 2010. szeptember 10., nevezési díj nincs, a nyertes alkotások pedig díjazásban - az első helyezett 250.000 forintot, a második helyezett 150.000 forintot, a harmadik helyezett 75.000 forintot kap -, valamint különdíjakban részesülnek.  A pályázatról az érdeklődők a kar honlapján tájékozódhatnak, továbbá részletes információ kérhető Szabó László PR-referenstől (30/372-0004) és Bittner Pétertől, a FLOW PR munkatársától (20/665-0386).