Konrád

Elhunyt Cesare Siepi

2010.07.07. 17:22

Programkereső

A második világháború utáni basszusnemzedék egyik legkiválóbb alakja 87 éves volt.
Cesare Siepi
Cesare Siepi

Cesare Siepi 1923. február 10-én született Milánóban. Egy madrigálkórusban kezdett énekelni, és bár rövid ideig járt konzervatóriumba, nagyrészt az önképzésnek köszönhette hangját. 1941-ben Schióban debütált az operaszínpadon Sparafucileként, de mint nemzedékében sokaknak, az ő pályájára is befolyással volt a háború. Az olasz fasiszta rezsimet ellenző Siepi Svájcba menekült. A háború után azonban ott folytatta, ahol abbahagyta, és karrierje azonnal felívelt a Verdi-szerepekkel a La Fenice és a Scala színpadain. Ebben a korszakban a legnagyobb sikereket a Nabucco, a Mefistofele, a Bohémélet, A kegyencnő és a Puritánok basszusszerepeiben érte el. Ekkor kezdődött együttműködése Arturo Toscaninivel, akinek egyik kedvenc énekese lett.

Siepi nemzetközi karrierje 1950-ben indult, amikor Rudolf Bing invitálására a Metropolitan Opera évadnyitó előadásában a Don Carlos Fülöpjeként lépett színpadra. A szerepet 1974-ig énekelte. New Yorkban a basszusrepertoár legnagyobb szerepeit énekelte, köztük Borisz Godunovot és a Parsifal Gurnemanzát. Ugyanebben az időszakban a londoni Királyi Operaház közönsége is ünnepelte őt. 1953-ban debütált a Salzburgi Ünnepi Heteken a Wilhelm Furtwängler dirigálta, Herbert Graf rendezte Don Giovanniban. Az előadásból film- és hangfelvétel is készült, ami közrejátszhatott abban, hogy legismertebb szerepévé vált a Mozart-opera címszerepe. Don Giovanniként 43 alkalommal láthatták a Bécsi Staatsoperben, amivel második a dalszínház örökranglistáján, csak Eberhard Wächter előzi meg őt. Az osztrák fővárosban Basilio (A sevillai borbély), Colline (Bohémélet), Fiesco (Simon Boccanegra), Figaro (Figaro házassága), Pater Gvardian (A végzet hatalma Riccardo Muti vezényletével), Gurnemanz (Parsifal), Mephisto (Faust), II. Fülöp (Don Carlos) és Ramphis (Aida) szerepeiben aratott sikereket.

A 80-as években Broadway-musicalekben próbálkozott, de a darabok nem arattak túl nagy sikert. Utolsó stúdiófelvételét 1976-ban készítette (Italo Montemezzi: L'amore dei tre re), de egy évtizeddel későbbi élő koncert- és előadásfelvételeken hallható a hangja. Cesare Siepi az operaszínpadtól formálisan 1989. április 21-én vonult vissza, ténylegesen azonban csak öt évvel később, 1994-ben, búcsúzott a publikumtól.

Az olasz énekes, aki 1968-ban Magyarországon is fellépett Don Giovanniként, július 5-én hunyt el Atlantában, az Egyesült Államokban.