Csilla, Noémi

Énekes sorsok Budai Líviával

2010.07.16. 14:00

Programkereső

Budai Lívia énekelt már pápának, királynak, császárnak, hercegnek, nemrég pedig Pro Cultura Hungarica díjat kapott. Az idén jubiláló művésznőt a Fidelio azzal a portréfilrészlettel köszönti, amely július 17-én egészében is látható volt a Duna Televízió műsorán.

Budai Lívia Esztergomban született 1950-ben, első fellépésére a Magyar Állami Operaházban 1973-ben került sor Mascagni Parasztbecsületének Luciájaként. Három évtizedet töltött a világ operaszínpadain, ahol legemlékezetesebb alakításait Monteverdi, Verdi, Bizet és Wagner operáiban nyújtotta. 1977 óta tartózkodik külföldön, jelenleg Montrealban él. A külföldi állampolgárok részére adományozható Pro Cultura Hungarica díjat júniusban vehette át Ottawában a magyar kultúra értékeinek megismertetéséért.

Bilicsi Erzsébet és Nagy Katalin rendezésében László Zsuzsa készített vele portréfilmet 1999-ben, egy operaénekeseket bemutató portrésorozat részeként. Olyan jeles előadók ültek a készítők mikrofonja elé, mint Szabó Miklós, Takács Paula vagy Ilosfalvy Róbert. A zenei illusztrációkkal gazdagított, negyvenkilenc perces filmben Budai Lívia többek között a pályakezdésről, a magyarságáról, a kollégáiról mesél, de legszebb szerepeiről és festményeiről is szó esik majd.

A videót a Duna Televízió bocsátotta rendelkezésünkre. A műsor teljes egészében július 17-én szombaton, 12:30-tól volt látható.