Konrád, Tivadar

A Lohengrinnel indul a szezon Bayreuthban

2010.07.25. 09:24

Programkereső

A Wagner nővérek idei évada nyugodt körülmények közt indul. A mai nyitóelőadás rendezője Hans Neuenfels, címszereplője Jonas Kaufmann.

Bayreuth, Festspielhaus
Bayreuth, Festspielhaus

Sztrájk nem fenyegette idén a Bayreuthi Ünnepi Játékok megrendezését, a két intendáns, Katharina Wagner és Eva Wagner-Pasquier azonban idén apai segítség nélkül indítja a harminc előadásból álló 99. szezont. Hat alkalommal játsszák a Lohengrint, amelyet a Bayreuthban debütáló Hans Neuenfels állít színpadra. A rendező, aki íróként, filmrendezőként is ismert, korábban pedig a berlini Volksbühne intendánsa volt, 1974 óta dolgozik operaházakban is. Frankfurtban, Párizsban, Stuttgartban, a Bécsi Ünnepi Heteken és a Staatsoperben, Salzburgban, a Ruhrtriennálén, Baselben, Hamburgban, Mannheimben, a berlini Deutsche és Komische Operben egyaránt működött, több opera ősbemutatója az ő nevéhez fűződik (York Höller: A Mester és Margarita, Adriana Hölszky: Giuseppe et Sylvia - ehhez a librettót Neuenfels írta -, illetve Die Wände - A falak -, Wolfgang Rihm: Proserpina). 2005-ben és 2008-ban az év operarendezőjének választották, 2009-ben pedig megjelent egy esszékötete Wie viel Musik braucht der Mensch -  Milyen mértékben van szüksége a zenére az embernek - címmel. Legutóbbi Wagner-rendezése 2008-ban volt, akkor Essenben a Tannhäusert vitte színre. Az előadásban Lohengrint Jonas Kaufmann alakítja, aki első alkalommal mutatkozik be Bayreuthban, a további szereplők Georg Zeppenfeld, Annette Dasch, Hans-Joachim Ketelsen, Evelyn Herlitzius, Samuel Youn, Stefan Heibach, Willem Van der Heyden, Rainer Zaun, Christian Tschelebiew, a karmester Andris Nelsons. Neuenfels munkatársai Henry Arnold (dramaturg), Reinhard von der Thannen (díszlet, jelmez), Franck Evin (fény), Björn Verloh (videó) voltak.

Az idei bayreuthi repertoár: A nürnbergi mesterdalnokok (rend.: Katharina Wagner, 2007), A Rajna kincse, A walkür, Siegfried, Az istenek alkonya (rend.: Tankred Dorst, 2006 - ez a Ring-rendezés utolsó alkalommal kerül színre), Parsifal (rend.: Stefan Herheim, 2008), valamint a Wagner gyerekeknek sorozat keretében a Tannhäuser és a wartburgi énekes király című darab, az eredeti meghúzott és kissé átdolgozott változata. A Volkfestplatzon ismét felállítják a hatalmas képernyőt, amelyen augusztus 21-én A walkür élő közvetítése, valamint a gyerekopera lesz látható. A tavalyi siker után újra sor kerül webes közvetítésre, A walkür 14,90 euróért tekinthető meg. (Bővebb információ ide kattintva kapható.) Az ünnepi hetek a Zöld Dombon augusztus 28-án fejeződnek be. A következő évek bemutatói: 2011 - Tannhäuser (vez.: Thomas Hengelbrock), 2012 - A bolygó hollandi (vez.: Christian Thielemann), 2013 - Ring-tetralógia (vez.: Kirill Petrenko), 2015 - Trisztán és Izolda (rend.: Katharina Wagner).