Gábor, Karina, Ders

Magyar siker a nemzetközi énekversenyen

2010.08.09. 10:09

Programkereső

Vasárnap ért véget a romániai Brăila városban a 15. Hariclea Darclée Nemzetközi Énekverseny, ahol a fődíjat megosztva Borsos Edith kapta .

Borsos Edith a marosvásárhelyi Művészeti Líceum ének szakán érettségizett 1996-ban Orosz Szabó Edit osztályában, ezt követően a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia énekkarában tevékenykedett. Énekművészi és énektanári diplomát a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett 2003-ban Kirkósa Júlia és Mircea Simpetrean szakmai irányítása alatt. 2003-tól a Kolozsvári Állami Magyar Opera tagja, 2005-től pedig a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának növendéke volt. Részt vett Mariana Nicolesco és Ionel Pantea mesterkurzusain. Az operaszínpad mellett dalesteken is fellép, és oratóriumok, misék, egyéb egyházi művek szólistájaként is hallható.A verseny másik fődíjasa Alvaro Lozano Gutierrez spanyol bariton lett.

Románia legrangosabb énekversenyére, amelyen 187 fiatal énekművész vett részt, idén július 27. és augusztus 8. között került sor. Minden résztvevő a híres énekesnőt ábrázoló ezüst pénzérmét is kapott a jubileumi verseny alkalmával, hiszen idén 150 éve született Hariclea Darclée, aki Puccini Tosca című operájának címszerepét is énekelte az ősbemutatón, továbbá 15. éve rendezik meg az emlékét felidéző versenyt. A rangos nemzetközi zsűri elnöke Nicolae Herlea (1927-) román bariton volt.