Csilla, Noémi

A walkür Bayreuthból

2010.08.13. 12:21

Programkereső

Augusztus 21-én online is követhetik az operabarátok A walkür bayreuthi előadását.
Bayreuth, Festspielhaus
Bayreuth, Festspielhaus

A bayreuthi Siemens Ünnepi Estet idén augusztus 21-én rendezik meg. A nap délelőttjén a Volksfestplatzon a Tannhäuser filmes adaptációját vetítik, amely kifejezetten az ifjú generáció számára készült, délután és este pedig A walkürt tekinthetik meg nyilvános szabadtéri vetítésen az érdeklődők élő közvetítésben a Festspielhausból. Az elmúlt évekhez hasonlóan Wagner operája interneten is követhető lesz.

A 2010-es Bayreuthi Ünnepi Játékokon a Siemens AG - mint a Siemens Ünnepi Est névadó szponzora - és a Siemens Stiftung azt tűzi ki célul, hogy a nyilvános vetítés eszközével újabb célcsoportokat hozzon közelebb az opera műfajához. "A gyermekek számára szervezett vetítéssel nemcsak a következő zenebarát generációra gondolunk, hanem Richard Wagner munkásságának széles körű elfogadottságát és kortárs értelmezését is bővíteni szeretnénk" - jelzi Stephan Heimbach, a Siemens AG kommunikációért és kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője, aki egyben a Siemens Stiftung elnöke is.

A Richard Wagner gyermekeknek elnevezésű kezdeményezés máris óriási közönségsiker. A jegyek fél óra alatt keltek el az előadásra, ami nem más, mint a Tannhäuser gyermekek számára készített, életkori sajátosságokat figyelembe vevő filmes adaptációja. Az új film a Katherina Wagner által elindított kezdeményezés részeként még több gyermek s fiatal számára tárja ki a kaput Richard Wagner művészete előtt.

A Siemens Ünnepi Est részeként a Siemens Stiftung támogatásával ennek az ifjúsági Tannhäuser-filmnek a vetítésére kerül sor a nap délelőttjén a Volksfestplatzon. Az esemény további vonzerőt jelenthet a gyermekes családok számára, hogy ellátogassanak a szabadtéri rendezvényre, amelyen 2009-ben több mint negyvenezer érdeklődő vett részt.

Délután a nézők tízezrei először ízelítőt kapnak A Nibelung gyűrűje tetralógiából, majd élő közvetítésben élvezhetik a Volksfestplatzon az idei Bayreuthi Ünnepi Játékok egyik fénypontját, A walkür előadását, amely várhatóan ifjak s öregek számára egyaránt a nyár egyik lenyűgöző élménye lesz. A nyilvános vetítés támogatója a Siemens Stiftung, amely ezzel is hangsúlyozni kívánja kultúra iránti elkötelezettségét.

Idén harmadik éve követhető online Siemens technológia segítségével az Ünnepi Est opera-előadása. Azok az operarajongók, köztük Wagner művészetének magyar barátai, akik nem tudnak személyesen elutazni Bayreuthba, szintén részesei lehetnek a nagyszerű élménynek: 14,90 euró megfizetésével online belépőjegyet válthatnak az előadásra. Ennek fejében a Siemens Ünnepi Est fő attrakcióját, A walkür előadását webstream formájában követhetik a www.siemens.com/festspielnacht vagy http://www.siemens.com/festivalnight címen, illetve a későbbiekben még egy alkalommal megtekinthetik a produkció felvételét ugyanezen az oldalon.

Az előadás rendezője Tankred Dorst, karmestere Christian Thielemann. A szereposztás: Johan Botha (Siegmund), Kwangchul Youn (Hunding), Albert Dohmen (Wotan), Edith Haller (Sieglinde), Linda Watson (Brünnhilde), Mihoko Fujimura (Fricka), Sonja Mühleck (Gerhilde), Anna Gabler (Ortlinde), Martina Dike (Waltraute), Simone Schröder (Schwertleite), Miriam Gordon-Stewart (Helmwige), Wilke te Brummelstroete (Siegrune), Annette Küttenbaum (Grimgerde), Alexandra Petersamer (Rossweisse).