Ervin

Operapremierek a következő évadban

2010.08.27. 07:15

Programkereső

Kísérletező évbe kezdenek a dalszínházak, a 2010/2011-es szezonban számos izgalmas előadásra lehet számítani.
Kovalik Balázs (Dobó László fotója)
Kovalik Balázs (Dobó László fotója)

Sokat lehet hallani mostanában az Operaházról, a különböző financiális kérdések mellett azonban a jövő évi repertoárra is érdemes odafigyelni: kilenc premierre számíthatunk, ritkaságok és régóta hiányzó darabok is bemutatásra kerülnek.

Az első különlegesség a szeptember 14-én debütáló Kovalik-rendezés, Arrigo Boito egyetlen befejezett operája, a Mefistofele lesz. Az első változatban hatalmasat bukó, majd átírt formájában 1875-ben ugyanekkora sikert aratott mű Goethe Faustjának nem mindennapi feldolgozása.

A talán legjobban várt mű ugyancsak a művészeti igazgatói posztról távozó Kovalik Balázs A bolygó hollandi-rendezése. Reméljük, hogy a már külföldön is elismert direktor a legutóbbi, csupán kuriózumszámba menő és a kínálatból gyorsan eltűnő Napfogyatkozás után az Elektrához hasonló élménnyé változtatja-e a német zeneköltő egyik legnépszerűbb, régen hallott darabját.

Tavaly az Operaház Sári József imént említett Napfogyatkozás című művével járult hozzá a kortárs magyar opera népszerűsítéséhez. Jövőre két friss hazai darab várható, mindkettő másik intézménnyel együttműködve. A Budapesti Őszi Fesztiválon, az Új Színházban lesz Márta István egyfelvonásosának, a Csodálatos mobilvilágnak a premierje, Szikora János rendezésében. Az évad második felében, a Tavaszi Fesztiválon debütál a Thália Színház színpadán Fekete Gyula Excelsior! című, szintén egy felvonásos operája. A zeneszerző tolla alól frissen kikerülő darabban az alkotói és magánéleti válságba jutott Liszt Ferenc egy napját követhetjük végig. A direktor és a díszlettervező Gothár Péter.

Idén a Trisztán és Izolda emlékezetes előadásával bővült a Művészetek Palotájában már hagyományosnak mondható Wagner-napok kínálata. Jövőre a fesztiválhoz a Lohengrin csatlakozik, A varázsfuvola után ismét operát rendező Marton László keze alól.

A ritkán látható Mozart-darabok közül Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra rendezésében színre kerül az Ascanio Albában című pásztorjáték, amit a zeneszerző alig tizenöt évesen, Ferdinánd főherceg esküvőjére komponált. Ezen kívül három Mozart-opera (Figaro házassága, Così fan tutte, A varázsfuvola) lesz repertoáron.

Új köntösben, Szinetár Miklós rendezésében lesz látható Verdi Macbethje. Ezzel a jövő évad Verdi-kínálata hatra (Rigoletto, A trubadúr, A szicíliai vecsernye, Otello és a Requiem) emelkedik Az új előadásoknak köszönhetően olyan slágerdarabok fognak hiányozni a kínálatból, mint például a Tannhäuser, a Pillangókisasszony vagy éppen a Turandot. Tavaly számos magyar művel ünnepelt az Operaház, Ránki György Pomádé királyának kivételével ezek most lekerülnek a műsorról. (Sajnos Bartók Kékszakállújának új rendezése is.) Az elmúlt években nem játszottak közül visszatér visszatér Bellini Normája, Csajkovszkij Pikk dámája, a Don Pasquale vagy éppen Verdi Otellója. A Bánk bán premierjéről annyit tudhatunk csak, hogy nem Cesare Lievi rendezi.

Jövőre, akár az előző évadban, két balettpremierre számíthatunk. A rosszul őrzött lány a műfaj klasszikusának számít Frederick Ashton koreográfiájával. A 18. század végéről származó humoros, gyerekeknek is bátran ajánlható balettból Ashton 1960-ban alkotta meg saját verzióját, amely a mai napig töretlen népszerűségnek örvend. A vágy villamosa jól illeszkedik az Operaház irodalmi alapú balettjeinek sorába, Tennessee Williams drámáját Venekei Marianna álmodta színpadra Dés László zenéjével.

Kerényi Miklós Gábor
Kerényi Miklós Gábor

Az Erkel Színház bezárása óta az Operaház a műfaj egyetlen bástyája (könnyen elképzelhető azonban, hogy az egykori Népopera hamarosan megnyitja kapuit), de a főváros egyéb színházaiban és vidéken is több helyütt számíthatunk ígéretes operapremierekre. Kerényi Miklós Gábor a Miskolci Operafesztiválon bemutatott Gianni Schicchi rendezése Vajda János Mario és a varázslójával együtt várhatóan látható lesz a Fővárosi Operettszínházban (emellett biztosan a Pécsi Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon). A Művészetek Palotájának félig szcenírozott Szerelmi bájital című előadása is nagy érdeklődésre tarthat számot. Donizetti remekét Káel Csaba rendezi, Adina szerepében pedig Miklósa Erikát hallhatjuk.

Ugyanitt folytatódnak a nagy sikerű digitális közvetítések a New York-i Metropolitanből, a Cinemaestro-sorozatban a budapesti Aréna, a győri, miskolci és pécsi Cinema City-mozikban a londoni Királyi Operaház előadásait vetítik, és a MOM Palace Klasszikusok is folytatódnak (az évadban először augusztus 27-én a Berlini Filharmonikusok koncertjét láthatják az érdeklődők).

A vidéki operajátszó helyek műsorát is érdemes figyelemmel kísérni. Leggazdagabb a debreceni Csokonai Színház kínálata: Erkel Hunyadi Lászlója, Prokofjev A tüzes angyala (az Armel és a Duna Televízió operafesztiválja keretében tartják a premiert, az előadás rendezője Silviu Purcărete) és Bizet Carmenje szerepel a premierek között, Szinetár Miklós rendezésében pedig Kodály Háry Jánosa is színpadra kerül. Ugyanez a mű a Szegedi Nemzeti Színházban is megtekinthető lesz Juronics Tamás rendezésében, valamint Verdi Traviatája és Csajkovszkij Anyeginje is sok nézőt vonzhat az alföldi városba. A Győri és a Miskolci Nemzeti Színház is egy-egy Mozart-operával készül a 2010/2011-es évadra, előbbi a Don Giovannival, utóbbi pedig a Così fan tuttéval.