Emma

Operaverseny rendezőkeringővel

2010.08.30. 18:39

Programkereső

Míg Alföldi Róbert Norvégiában próbál, két produkcióban a rendező, egy esetében pedig a bemutató helyszíne változott.
Alföldi Róbert, Nemzeti Színház sajtótájékoztató
Alföldi Róbert, Nemzeti Színház sajtótájékoztató

Az elmúlt két évben Alföldi Róbert New Yorkban, a Dicapo Operában vitt színre egy-egy operát, idén azonban Bergenben dolgozik. Egy meseopera bemutatójára, Knut Vaage Veslefrikk című darabjának a premierjére készül. A történetben gonosz babagyár-tulajdonos, Don O'Day hű csatlósaival, a varjakkal tartja rettegésben Alkonyfölde lakóit. Munkásait - köztük a hősnőt, Veslefrikket - túszként kezeli, ám a fokozott ellenőrzést kijátszva a kislány mégis megszökik, hogy valóra váltsa álmát. Egy hegedűt szeretne, hogy azon muzsikálva jókedvre derítse az embereket. A zene varázslatos erejéről szóló darab népmesei gyökerű, ám olyan 21. századi problémák is átszövik a mesét, mint a prostitúció és a gyermekmunka.

Eközben a Krakkói Operába tervezett Traviata rendezője és helyszíne is megváltozott: Szász János helyett Juronics Tamás, a lengyel város helyett a Szegedi Nemzeti Színház áll majd a színlapon. Szász a szervező Armel Produkció szerint több ponton megszegte a szerződést - terveket nem mutatott be, nem egyeztetett személyesen a krakkói színház képviselőivel -, a rendező azonban nem érzi jogosnak az Armel állításait. A szegedi színház műsorrendjében eredetileg tavaszra tervezett Traviata-bemutató így az őszi Háry János helyére kerül.

New Yorkba Vidnyánszky Attila, a verseny művészeti vezetője utazott volna, aki személyes okok miatt mondta le a Sirály rendezését. Helyette Harangi Mária fog dolgozni a Dicapo Operában.