Béla

Szupersztártól Szupersztárig

2010.09.10. 10:52

Programkereső

Azok számára, akik idén figyelemmel kísérték a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bemutatóit, az új évad kevés meglepetéssel szolgál. A fővárosi színházak inkább a régi bevált darabokhoz nyúltak vissza, semmint kockázatos újdonságokkal próbálkoznak.

A budapesti színházi évad a augusztus végén a Magyar Színházban indult, ahol egy Fellini-film inspirálta musical, a Sweet Charity került bemutatásra Pelsőczy Réka rendezésében. Ugyanitt lesz látható október végén három alkalommal a Vámpírok bálja csapatának közreműködésével a Sakk. Az ABBA szerzőpárosának, valamint Tim Rice-nak közös musicalje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon már nagy sikert aratott. Rendezője Cornelius Baltus a Vámpírok báljának koreográfusa. A vámpírok körül terjedelmes, vörös-feketébe öltözött rajongótábor gyűlt össze az évek során, kíváncsiak vagyunk, a Sakk megismétli-e ezt a hisztériát.

A Madách Színház, a tavalyihoz hasonlóan, amikor a szezon eleji Spamalot volt a nagynak szánt dobás, idén is az évad elejére időzítette egyetlen musicalpremierét. Andrew Lloyd Webber és Tim Rice közös mesterművének, a Jézus Krisztus Szupersztárnak felújítását nagy várakozás előzi meg. Olyan musical ez, amelyet bárhol és bármikor elő lehet venni. Ha megfelelő minőségben állítják színpadra, a siker nem maradhat el. Szirtes Tamás rendezésében a Madách társulatának szinte minden tagja közreműködik, a hármas szereposztásban látható darabra már most minden jegy elkelt.

A színház azonban az előző évadban musicalpályázatot hirdetett, ennek döntőjébe hét darab került. Az augusztus 2-i határidőre Bella Máté és Karafiáth Orsolya Macskadémon, Bolba Tamás, Galambos Attila és Szente Vajk Csoportterápia, Faltay Csaba, Orosz Dénes és  Gebora György Csók, Fűri Anna, Kiss Judit Ágnes és Gryllus Samu A fabáb, Lázár Zsigmond és Szabó T. Anna Kirké, Vizeli Csaba és Másik Lehel A púpos, valamint Vizy Márton és Tóth Dávid Ágoston Attila - Tiszta szívvel című musicaljeinek teljes zenei anyagát, szövegkönyvét és kottaanyagát adták be a szerzők. Az öttagú zsűri - tagjai Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója, Malek Andrea színművész, Kocsák Tibor zeneszerző, Müller Péter író, Tihanyi Ákos koreográfus  - ebből választja ki az(oka)t a darabokat, amely(eke)t  a színház stúdiószínpadán koncertszerűen bemutatnak, de a teljes szcenírozás, sőt a nagyszínpad sem kizárt.

Budapest másik nagy musicaljátszó központja, a Fővárosi Operettszínház a Tháliával közösen, Béres Attila rendezésében mutatja be a műfaj egyik "ősanyját", Weill-Brecht Koldusoperáját. Bicska Maxi szerepében Dolhai Attila, Pollyként Szinetár Dóra, Tigris Brownként pedig Szabó P. Szilveszter áll majd színpadra. A tavaly nagy sikerrel bemutatott Rebecca - A Manderley-ház asszonyára továbbra is nagy a kereslet. Béres a szombathelyi Weöres Sándor Színházban is dolgozik majd, ott a Kabarét viszi színre. A Centrál Színház szilveszteri bemutatója ugyancsak a musicaltörténelem egyik mérföldköve, Kander és Ebb művét ott Cabaret címen játsszák. A rendező B ozsik Yvette lesz, ami mindenképp egyedi interpretációt sejtet.

Ugyanezt a darabot a Kocsák Tibor és Miklós Tibor Jókai-adaptációja, a Szegény gazdagok Margit-szigeti premierjét követően a József Attila Színházban lesz látható. Az előadás rendezője Nagy Viktor, aki a Győri Nemzeti Színház két darabot is színpadra állít: a 2001-ben bemutatott, a Piccolo Színházban futó, külföldön kultikus, itthon valamiért kevésbé felkapott, Rent című Broadway-musicalt, illetve Müller Péter, Tolcsvay László és Müller Péter Sziámi rockoperáját, a Mária evangéliumát.

A Miskolci Nemzeti Színház Halasi Imre rendezésében fogja játszani a Fővárosi Operettszínházban már régóta nagy sikerrel futó klezmermusicalt, a Menyasszonytáncot. A Pécsi Nemzeti Színház ugyancsak egy Operett-beli magyarországi bemutatóval, a tavaly Bécset is megjárt Wildhorn-Murphy-féle Rudolffal készül az évadra. A rendező Somogyi Szilárd.

A bajai Fiatalok Színházában Kocsák Tibor és Miklós Tibor musicalje, a Molnár Ferenc darabjából készül A vörös malom és Dan Goggin Apácák című darabja szerepel a várható bemutatók között.

A Békés Megyei Jókai Színház a La Mancha lovagjával, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Vajda Katalin, Vajda Anikó és Valló Péter Anconai szerelmesek című musicaljével várja a látogatókat. Ezek a darabok lesznek a Kaposvári Csiky Gergely Színház idei premierjei: a La Mancha Keszég László, az Anconai pedig Tóth Géza rendezésében.

Az Anconai szerelmesek igen népszerű ebben az évadban, hiszen Béres Attila rendezésében a Kecskeméti Katona József Színházban is bemutatásra kerül. Ott azonban az igazi nagy dobás a tavalyra tervezett, de az idei évre átcsúszott Schönberg-Boublil-musical, A nyomorultak lehet, Korcsmáros György direktori felügyelete alatt.

Veszprémben a Petőfi Színház Szerednyey Béla rendezésében mutatja be Miklós Tibor és Kocsák Tibor népszerű művét, az Anna Kareninát. A város másik teátruma, a Pannon Várszínház három musical bemutatását tevezi: a, Gene Kelly által halhatatlanná tett Ének az esőben mellett a hazai könnyűzene meghatározó tagjainak termékeit. Az OMEGA: Égi vándor ősbemutató, Krámer György koreográfiáival, Vándorfi László írói-rendezői munkájával kerül színpadra. Fenyő Miklós és Tasnádi István Aranycsapata a József Attila Színház és Szeged után újabb két városban, Veszprémben és Nyíregyházán mutatja meg, milyen a "viharos gólöröm két nagyiramú félidőben". És ha a Jézus Krisztus Szupersztárral kezdtük az új évad bemutatását, azzal is fejezzük be: a Szolnoki Szigliget Színház is várhatóan a Webber-Rice-örökzölddel zárja le a szezont