Emma

Bartoli lesz a salzburgi művészeti vezető

2010.09.20. 19:19

Programkereső

2012-től három évig Cecilia Bartoli lesz a Salzburgi Pünkösdi Fesztivál művészeti vezetője.
AE1AD432-81BF-4E85-B5AC-A4504F2CF667

Alexander Pereira kijelölt intendáns így nyilatkozott Cecilia Bartoliról, akit legközelebb Bécsben, a Theater an der Wienben, a Semele című operában láthat a közönség: "Nagyon örülök, hogy a Salzburgi Ünnepi Játékokat illető, hosszú évek óta tartó, különösen inspiráló kapcsolatunkat új alapokra helyezhetjük. A Ceciliát jellemző, csodálatra méltó minőséget és fantáziát mutató munkák miatt  kértem fel őt, hogy intendatúrám alatt, 2012-től a Salzburgi Pünkösdi Fesztivál művészeti vezetője legyen. Cecilia barokk és klasszika korabeli projektjei mellett az utóbbi időben a belcanto-repertoárban is igazán maradantót alkotott. Együttműködésünkben azonban nem csupán a barokk kerül majd középpontba - mert korábban ilyen hangok hallatszottak -, hanem magától értetődően minden területre nagy elhivatottsággal figyelünk majd" - indokolta választását Pereira.

Bartoli kiemelte, hogy őt fiatal énekesként Alexander Pereira a szárnyai alá vette, és olyan lehetőségeket kapott tőle, amelyek az évek során saját művészi ötleteinek megvalósítására ösztönözték. Ezért tekinti megtiszteltetésnek, és várja örömmel, hogy barátságuk milyen új irányt vesz Salzburgban. A fesztivált igazgató Helga Rabl-Stadler biztos abban, hogy az új karizmatikus vezető, Cecilia Bartoli a Riccardo Mutival elkezdett ötéves kezdeményezést, a Scuola Napoletanát a maga módján továbbviszi majd.

Évente egy operát állítanak színre, és a pünkösdi hétvégén legalább kétszer játsszák, de a Salzburgi Ünnepi Játékok nyári közönsége is, a tervek szerint öt alkalommal láthatja az előadást. Az opera mellett koncertek is lesznek természetesek, amelyek programját évente tematikusan állítják össze.

1983-ban fedezte fel Herbert von Karajan a fiatal római nekesnőt, Cecilia Bartolit, és ekkor kezdődött töbéves együttműködésük. Bartolit 1993 óta Mozart-operák főszerepeiben, dal- és áriaesteken láthatta a salzburgi közönség olyan partnerek mellett, mint Daniel Barenboim, Patrice Chéreau, Christoph von Dohnányi, Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt, Sir Simon Rattle és Schiff András, olyan zenekarokkal, mint a Bécsi és Berlini Filharmonikusok, a berlini Akademie für Alte Musik együttese, a Freiburgi Barokk Zenekat és a Felviláosodás Korának Zenekara.