Konrád, Tivadar

Cherubini-premier két évszázad után

2010.09.21. 10:55

Programkereső

A Koukourgi című tragikomikus darabot Klagenfurtban mutatták be.
4A5EFB86-2A2E-4AFE-8FF1-EAA2B1DFA26A

A Koukourgi című tragikomikus darabot a szerző az 1790-es évek vége felé Párizsban komponálta, ám a a francia forradalom után jó kétszáz évig elveszettnek hitték. A klagenfurti városi színház az intézmény fennállásának századik évfordulója alkalmából tűzte műsorára a művet, amelynek cselekmény egy Koukourgi nevű kínai hadúr személye körül szerveződik, aki egymás ellen akar fordítani egy szerelmespárt. A francia forradalomra való ironikus utalásként a szerző az óvatosság kedvéért Kínába helyezte a történetet. 

Firenzében született 1760 szeptemberében. Velencében Sarti volt a mestere. Cherubini húszévesen írta első operáját. 1786-ban Párizsba ment, ahol nemsokára letelepedett és az olasz operaház zenei vezetője lett. Itt aratta első kimagasló sikereit hangszerelésének meglepő hatásaival, harmóniáinak újszerű fordulataival és a drámai temperamentum szokatlan, sodró erejével. A zeneszerző a történelemnek ezekben a gyorsan változó, viharos éveiben is zavartalanul élvezte a társadalom megbecsülését: Napóleon a schönbrunni zenés parádék irányítását bízta rá, a Becsületrend lovagjává avatták, meghívták a francia Akadémia tagjai közé, XVIII. Lajos pedig udvari zeneszerzővé nevezte ki. 1822-től 1842. március 15-én bekövetkezett haláláig igazgatta a Conservatoire-t.

Luigi Cherubini partitúrájára a krakkói városi archívumban talált rá a színház vezető dramaturgja, Heiko Cullmann. Cherubini azonban soha nem fejezte be a művet, így Cullmann írt befejezést a darabnak.