Konrád, Tivadar

Fischer Ádám lemondott vezető karmesteri státuszáról

2010.09.24. 08:10

Programkereső

Fischer Ádám lemondott a Magyar Állami Operaház vezető karmesteri státuszáról - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.
Fischer Ádám
Fischer Ádám

A tárca sajtó- és kommunikációs főosztályának közleménye szerint Fischer Ádám kérte a minisztériumot, hogy lemondhasson fő-zeneigazgatói funkciókat ellátó vezető karmesteri státuszáról.

Réthelyi Miklós miniszter és Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa azonban ragaszkodik Fischer Ádám művészeti tevékenységéhez a dalszínházban, ezért tiszteletbeli fő-zeneigazgatói címet ajánlott fel a karmesternek, aki ezt el is fogadja. Fischer Ádám további művészi feladatait a leendő fő-zeneigazgatóval történő egyeztetések után határozzák meg.

Fischer Ádám a közlemény kapcsán az MTI-nek annyit mondott: a tiszteletbeli fő-zeneigazgatóság egyelőre csak egy cím, amelyet később tölthetnek meg tartalommal. Az évadra kitűzött produkciókat továbbviszi, Mozart Ascanio Albában című művét már próbálja (premier: 2010. december 12.), és nincs információja arról, hogy A bolygó hollandival kapcsolatban - amelyet Kovalik Balázzsal együtt visz színre, a premier pedig 2011. január 23-ra van kitűzve - változásokat tervezne a ház vezetése.