Beáta, Izolda, Lea

A legjobbak Bázeltől Bartoliig

2010.10.02. 10:27

Programkereső

Az Opernwelt magazin kritikusai díjazták a legjobb karmestert, rendezőt, ősbemutatót, kórust, énekeseket, de még a legnagyobb bosszúságot is.

A bázeli operaház elismerését azzal indokolja a szerkesztőség, hogy Georges Delnon intendáns és Dietmar Schwarz nem sztárokkal dolgozik, hanem az egységes társulati munkában hisz. A legjobb karmesternek Ingo Metzmachert szavazták meg, a legjobb rendezőnek pedig Stefan Herheimet, aki Dvořák Ruszalkáját Fischer Ádám vezényletével vitte színre Brüsszelben, a Théatre de la Monnaie-ban. Ez a ház érdemelte ki a legjobb előadásáért járó elismerést is Verdi Macbethjéért, amelyet Krzysztof Warlikowski vitt színre, a karmester pedig Paul Daniel volt.

Fischer Ádám
Fischer Ádám

Az ősbemutatók között a bécsi Staatsoperben játszott Aribert Reimann-opera, a Medea előadása győzött. A Ioan Holender utolsó évadában színre került produkcióban a címszerepet Marlis Petersen énekelte, aki ezért az év énekesnője címet kapta. A német szopránt a magyar közönség is ismerheti a Met-közvetítésekből, hiszen nem sokkal a Reimann-ősbemutató után a beteg Natalie Dessay helyett Oféliát énekelte Thomas Hamletjében. A legjobb énekes a bariton Christian Gerhaher lett, aki Henze Homburg hercege című operájában a bécsi Theater an der Wienben nyújtott kiemelkedő alakítást, és ezt a teljesítményt megismételte a Tannhäuser Wolframjaként a Bécsi Staatsoper, valamint a müncheni Bayerische Staatsoper színpadain.

Az év bosszúságának a "fejetlen" müncheni kultúrpolitikát szavazták meg, amelyben nem csekély felelősséggel bír Wolfgang Heubisch kulturális miniszter. A kritikusok rosszallják, hogy a müncheni Bayerische Staatsoper zeneigazgatója Kent Nagano és az intendáns, Nikolaus Bachler, valamint a Müncheni Filharmonikusok vezető karmestere Christian Thielemann között nyilvános hatalmi harc, illetve rivalizálás bontakozott ki. A listán szerepel még Ulrich Peters müncheni intendáns is a Tosca, a Don Giovanni és Az ördög tragédiája című Eötvös-opera ellentmondásos visszhangja miatt, továbbá zenei biennáléja kapcsán Peter Ruzicka.

Bayerische Staatsoper
Bayerische Staatsoper

Az év felvétele Cecilia Bartoli barokk áriagyűjteménye, a Sacrificum lett. A stuttgarti, Stefan Herheim rendezte Rózsalovag adta a legjobb díszlet- és jelmeztervezőt Rebecca Rings és Gesine Völlm személyében, a legjobb operakórus elismerés a berlini Deutsche Oper énekkarának jár - a Rienzi előadásáért -, míg a legjobb zenekarnak a frankfurti Opern- und Museumsorchestert hallották a német operakritikusok.