Klaudia

Beethoven-est és új Júlia az Operában

2010.10.08. 15:43

Programkereső

Zajlik az élet az Operában: a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara októberben két hangversenyt ad, Boros Ildikó személyében pedig új Júliája lesz a Seregi-balettnek.
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház

Október 11-én és 12-én Beethoven-estre kerül sor. Műsoron a G-dúr zongoraverseny (op. 58), a VII., A-dúr szimfónia és egy ritkán játszott, ám talán a legismertebb koncertária, az "Ah! perfido" szerepel. A Budapesti Filharmóniai Társaság zenekarát Kovács János vezényli, zongorán Ránki Dezső közreműködik, énekel Fodor Beatrix. A koncertek kezdési időpontja 19:30.

Seregi László Shakespeare-trilógiájának egyik legkedveltebb darabja, a Rómeó és Júlia október 14. és 17. között minden este színre kerül az Operában. Az első előadásnapon Júlia szerepében Boros Ildikó, a társulat ifjú magántáncosnője debütál Oláh Zoltán partnereként. Boros Ildikó 1998-ban végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán Sebestény Katalin, Stimácz Gabriella és Dózsa Imre növendékeként, s még abban az esztendőben felvételt nyert a Nemzeti Balett tánckarába. Az Operaház balettelőadásaiban a kisebb karszerepek megformálása után röviddel már főszerepekben lépett színpadra. A közönség láthatta a Sylvia és a Hófehérke címszerepében, A rosszul őrzött lány Lise szerepében és a Makrancos Kata Biancájakánt. A címszereplő páros 16-án is színpadra lép, 15-én és 17-én pedig Popova Aleszja és Bajári Levente táncolják a címszerepeket - ebben a szereposztásban két nagyszerű, Kossuth-díjas művész, Pongor Ildikó és Szakály György alakítja a Capulet házaspárt. Boros Ildikó az október 24-én induló Balanchine-est előadásainak Szerenád című koreográfiájában is fellép. A 2009-ben bemutatott Balanchine-est négy alkalommal, szintén egymást követő estéken látható az Operaházban a Magyar Nemzeti Balett előadásában.