Klaudia

Kirill Petrenko lesz a müncheni fő-zeneigazgató

2010.10.11. 12:45

Programkereső

A Bayerische Staatsoperben Kent Naganót váltja 2013 őszén az orosz karmester.

2013. szeptember 1-jén lép hivatalába az 1972-ben Omszkban született dirigens, aki 1999 és 2002 között Meiningenben - Németországban minden idők legfiatalabbjaként - töltötte be a pozíciót, majd öt évig a berlini Komische Operben működött. 2007 óta szabadúszó, azóta vezényelt a New York-i Metropolitan Operában, a londoni Királyi Operaházban és a Theater an der Wienben. A müncheni Bayeriche Staatsoperben a 2008/2009-es évadban dirigálta Janácek Jenufáját Barbara Frey rendezésében.

A bejelentést Nikolaus Bacher, az operaház intendánsa, valamint Wolfgang Heubisch tartományi kultuszminiszter tette meg. A politikus kiemelte, hogy Petrenko, aki egyike a világ legkeresettebb karmestereinek, gondolkodó, teremtő, kreatív és akkurátus muzsikus, széles repertoárral és nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Az intendáns szerint Petrenko kreativitása és személyisége új impultzusokat és jövőképet ad az operaháznak.

Kent Nagano azért távozik posztjáról, mert nem értett egyet az intézményt érintő elvonásokkal, és művészi kérdésekben is konfliktusa támadt. A kompromisszumos megoldást jelentette az, hogy idén Ravel A gyermek és a varázslat és Zemlinsky A törpe című egyfelvonásosanak, illetve Olivier Messiaen Assisi Szent Ferenc című darabjának premierét vezényli.