Emőke

Armel Operaverseny és Fesztivál harmadszor

2010.10.15. 11:40

Programkereső

November 3. és 17. között rendezik meg a Szegedi Nemzeti Színházban a verseny döntőjét, amelynek magyar résztvevői Alföldi Róbert, Harangi Mária, Juronics Tamás, Balczó Péter, Cseh Antal, Haja Zsolt, a helyszínt is adó Szegedi Nemzeti, továbbá a debreceni Csokonai Színház.

Az Armel Produkció koncepciójában a kortárs operafesztivál egy olyan énekversennyel párosul, mely nemcsak kiváló hangi kvalitásokat, de komoly színészi munkát is követel versenyzőitől. Ennek megfelelően a három fordulóban a rendezők és a zsűri az énekteljesítmény mellett az alakításokat is értékeli. Az idei versenyben hagyományosan öt operaház előadásai vesznek részt.

Armel Operaverseny és Fesztivál 2010 - idnyánszky Attila, Bátyai Edina, A. Szabó Magda, Harangi Mária, Havas Ágnes, Alföldi Róbert
Armel Operaverseny és Fesztivál 2010 - idnyánszky Attila, Bátyai Edina, A. Szabó Magda, Harangi Mária, Havas Ágnes, Alföldi Róbert

A norvég Den Nye Opera egy ősbemutatóva, Knuut Vaage Veslefrikk című darabját mutatja be Alföldi Róbert rendezésében. A versenyző operaénekesek: Iulia Vacaru és Alekszander Polkovnikov. A norvég meséből táplálkozó különleges családi opera - mely a zene varázslatos erejéről szól - igazi kortárs különlegesség. Alföldi rendezése a felnőttek számára "egy kislány vicces-keserű utazása pajzánországban", a gyerekek számára pedig valódi, mozgalmas mese szerethető-utálható karakterekkel.

A cseh Divadlo Josefa Kajetána Tyla jóvoltából második alkalommal látható Magyarországon Marco Tutino-opera. A lakáj Robert Maugham novellájának opera-feldolgozása, és a társadalmi osztályok közötti határvonalak relativitását veszi górcső alá. A darab főszereplője - az operaverseny döntősein túl - egy franciaágy. Az előadás rendezője Ludek Golat, versenyző énekesei pedig Camille Dereux, Peter Furlong és Alekszej Bodgancsikov.

A döntőnek helyszínt adó Szegedi Nemzeti Színházban egy klasszikust vittek színre. Verdi Traviatáját Juronics Tamás rendezi, a főszerepekben Maria Pahar, Balczó Péter és Sergio Foresti várja a zsűri döntését.

Európai bemutató lesz a New York-i Dicapo Opera Theatre produkciója. Thomas Pasatieri - akinek nevét az Amerikai szépség, a Wall-E, A remény rabjai hangszerelőjeként ismerhetjük - Sirály című operáját Harangi Mária rendezte. Az előadásban Molly Mustonen, Haja Zsolt és Beverly O'Regan Thiele éneklik a versenyszerepeket.

A debreceni Csokonai Színházban Silviu Purcarete állítja színre Szergej Prokofjev vallásos-misztikus Tüzes angyalát Cseh Antallal és Cristina Baggióval a versenyszerepekben.

A zsűri a legjobb produkció, a legjobb női, valamint a legjobb férfi előadó kategóriákban oszt - az előadók esetében tízezer eurós - díjat, és a közönség is szavazhat. A zsűri tagjai: Raymond Duffau (a Chorégies d'Orange Fesztivál igazgatója, az Avignoni Opera és a Massy Opera művészeti vezetője, valamint az Auditorium Du Vaucluse Jean Moulin főigazgatója), Gabriele Babi Gugenheim (az ARTE csatorna kulturális és művészeti programigazgatója), Stefan Baldursson (az Izlandi Opera művészeti vezetője és főigazgatója), Daniele Borniquez (a milánói Scala akadémiájának zenei vezetője, valamint a IV. és V. Leyla Gencer Nemzetközi Énekverseny igazgatója), Fabriziano Melano (rendező), Nicholas Payne (az Opera Europa igazgatója), Horváth Ádám (operaénekes, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa).