Beáta, Izolda, Lea

Szöulban az év musicalje lett a Mozart!

2010.10.21. 08:17

Programkereső

Lévay Szilveszter és Michael Kunze Mozart! című zenés darabja nyerte el idén Szöulban az év musicaljének járó díjat.

A szerzőpáros az Elisabeth világsikere után alkotta meg a Mozart életét feldolgozó zenés játékot, amelyet 2003 márciusában, a szerző jelenlétében a Budapesti Operettszínház Kerényi Miklós Gábor rendezésében mutatott be. Az 1999. október 2-i bécsi premier óta közel másfél millióan látták világszerte a darabot. 

A kilenc kategóriában kiosztott koreai musicaldíjak közül a legjobb fiatal előadónak járó elismerést az Ázsiában elsősorban popsztárként számon tartott Kim Csun-szu nyerte el a Mozart! címszerepéért. Szintén ő kapta meg a közönség szavazatai alapján a legsikeresebb férfi alakítás díját, a legjobb női alakításért pedig a Mozart feleségét, Constanzét játszó Dzseong Szeon vehette át az elismerést. A KBS dél-koreai közszolgálati médium székházának koncerttermében ezerhatszáz néző jelenlétében adták át hétfőn este a díjakat, a ceremóniát Dél-Korea nagyobb tévéállomásai élőben közvetítették.

Sylvester Lévay 1945. május 16-án született Szabadkán. Édesapja író, édesanyja zenetanárnő. Zenei tanulmányait hatévesen kezdte, 15 évesen pedig megnyerte első zenei versenyét. 1962 és 1972 között különböző zenekarokkal turnézott Európában, 1972-től hangszerelőként és karmesterként dolgozott Münchenben. Itt ismerkedett meg Michael Kunzéval, és dolgozott együtt Udo Jürgensszel, Katja Ensteinnel, Penny McLean, Gitte Haeninggel, Donna Summerrel. Az együttműködések eredményei világslágerek lettek, többek közt a Grammy-díjas Fly, Robin, Fly (Michael Kunzéval), a Get Up And Boogie és Lady Bump. 1980-ban utazott Hollywoodba, ahol amellett, hogy több egyetemen és főiskolán tanított filmzeneszerzést, olyan filmek zenéjét komponálta, mint a Flashdance és a Cobra. Több mint száz filmben dolgozott, amelyeket George Lucas és Steven Spielberg rendeztek, és amelyekben Michael Douglas, Charlie Sheen, George Lucas, Sylvester Stallone, Whoopi Goldberg, Peter O'Toole játszottak. Lévay és Kunze munkakapcsolata azonban a távolság ellenére sem szakadt meg, 1990-től azonban új irányt vett. Első musicaljüket a Theater Heilbronn mutatta be (Hexen, Hexen), majd 1992-ben került színre a Theater an der Wienben Harry Kupfer rendezésében az Elisabeth, amely Magyarországon, Svédországban, Hollandiában és Japánban is sikert aratott, és minden idők legsikeresebb német nyelvű musicalévé vált. Ennek is köszönhető, hogy megkapta a komponista a legmagasabb német zenei kitüntetést, az Arany Európa-díjat. 1999-ben írták a Mozart!-ot, a darab ősbemutatójának szintén a Theater an der Wien adott otthont, 2006-ban pedig következett a Raimundtheaterben a Rebecca (ennek a premierjét 2010-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében tartották a Budapesti Operettszínházban), Tokióban pedig a Marie Antionette. A Budapesti Operettszínház 2011-ben megrendezi az I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Énekversenyt.

Rebecca - Lőrincz György, Kerényi Miklós Gábor, Sylvester Lévay, Béres Attila
Rebecca - Lőrincz György, Kerényi Miklós Gábor, Sylvester Lévay, Béres Attila

Michael Kunze 1943. november 9-én született Prágában. Pályafutását Münchenben újságíróként és dalszövegíróként kezdte, első számai a hatvanas években születtek és politikai töltettel bíró protest songok voltak. Karrierének csúcsán hirtelen visszavonult, és regényírásba kezdett. Könyvei, dalaival egyetemben, a bestsellerek listáinak élén landoltak. A populáris műfajok mellett Kunze azonban történelmi szakmunkákat is ír, több forgatókönyv, fűződik a nevéhez, és színpadi művek fordítójaként is jegyzik. A Lévayval írt musicalek mellett Roman Polanskival és Jim Steimann-nal is dolgozott együtt, ennek eredménye a Vámpírok báljának sikere. A musical mellett más zenés műfajokban is alkot: a dessaui Kurt Weill Festen mutatták be a Lenya című zenés játékot, míg a Theater Bremen az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval első évében a Raoullal, a Raoul Wallenberg életét feldolgozó operával vett részt.