Gábor, Karina, Ders

Iratmegsemmisítés és milliárdos hiány az Operaházban

2010.10.22. 16:48

Programkereső

Legkevesebb négy szemeteszsáknyi dokumentumot daráltak le az Operaházban tegnap este azt követően, hogy a minisztérium tájékoztatta az intézmény vezetőit a ma bejelentett személyi változásokról.

Mint azt az már a déli órákban tudni lehetett, Réthelyi Miklós miniszter a mai napon visszavonta Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház igazgatója, és Szabó Attila gazdasági igazgató megbízatását. A döntés alapjául az a munkaanyag szolgált, amelyet az Operaház átvilágításával megbízott bizottság néhány nappal korábban juttatott el a minisztérium részére. A bizottság vezetője és Horváth Ádám miniszteri biztos a Fidelio.hu-nak elmondta, hogy olyan gazdasági visszaélésekre is fény derült, amelyek nyomán komolyan felmerült a vezetők büntetőjogi felelőssége is. A bizottság által készített anyag - a most felmentettek mellett - három további, vezető beosztású személy felelősségét valószínűsíti, az esetleges további személyi intézkedésekről Horváth Ádám saját hatáskörben dönt majd.

A miniszteri biztos - aki a mai naptól fogva a főigazgatói jogokat is gyakorolja az Operaházban - elmondta, hogy az Operaház igazgatóságán tegnap estétől rohamtempóban komoly mennyiségű iratot semmisítettek meg, emellett valószínűleg számos dokumentum el is hagyta az Operaház épületét. Az előbbi akció nyomai most is láthatóak az igazgatóság titkárságán (képünkön). Egyelőre nem tudni, hogy milyen iratokat semmisítettek meg, kinek az utasítására és milyen okból.

Iratmegsemmisítés az Operaházban
Iratmegsemmisítés az Operaházban

Horváth Ádám elmondta azt is, hogy az Operaház pénzügyi helyzete válságosabb, mint eddig bármikor gondolták volna: amíg néhány napja még csak 300 millió forint körüli hiányt feltételeztek, a pénzügyi vezető által küldött legfrissebb kimutatás szerint már több mint 1,3 milliárd forint hiányzik az intézmény kasszájából.

Telefonon elértük Vass Lajost, aki a házban történteket egyelőre nem kívánta kommentálni, ugyanakkor az 1,3 milliárdos hiányt erősen túlzónak találja. Szabó Attilát egyelőre nem sikerült elérnünk.