József, Bánk

Spanyol opera New Yorkban

2010.10.26. 14:35

Programkereső

Opera Hispanica néven alakult meg a társulat, amely elsősorban spanyol nyelven játszik.

Az Opera Hispanica vezetője, Daniel Frost Hernandez San Antonió-i születésű, és bár a marketing területén dolgozik, több kisebb operaegyüttesben énekelt. Azzal indokolta az alapítást, hogy a tradicionális New York-i társulatok jórészt olaszul, franciául vagy németül játszanak, a spanyolajkúak - köztük az Ibériai-félszigetről és Latin-Amerikából származó operaénekes sztárok, valamint zeneszerzők - nagy száma miatt azonban igény mutatkozik az anyanyelvi operajátszásra, és ezt csak megerősíti a jelen operasikereinek talán legnagyobbika, az Il Postino (Neruda postása).

Daniel Catán a chilei költőről, Pablo Nerudáról szóló darabját a Los Angeles-i Operában Plácido Domingo főszereplésével mutatták be. A Mátrix zeneszerzője, Don Davis Rio de sangre (Vérfolyó) címmel komponált operát, amelyet Milwaukee-ban tűztek műsorra. Houstonban a Grand Operában már készülnek az első "mariachi opera" november 13-i premierjére. New Yorkban pedig Ricardo Llorca Las horas vacias (Üres órák) című művét adják elő a Lincoln Centerben.

Hernandez egy év alatt hozta össze a New York-i társulatot. A zenei vezető egy mexikói zongorista, Juan Pablo Horcasitas, művészeti vezetője pedig egy Puerto Ricó-i szoprán, Camille Ortiz - mindketten a Manhattan School of Music növendékei voltak.