Klaudia

Újabb film operaszínpadon

2010.10.30. 13:01

Programkereső

Alig zajlott le az Il Postino premierje, Daniel Catán újabb operához fog hozzá. Az inspirációt számára ezúttal is a film jelentette.
Daniel Catán
Daniel Catán

Bár az Il Postino regényből került filmvászonra, a nálunk Neruda postásaként játszott mozi jóval ismertebb, mint a könyv. A mexikói zeneszerző a texasi Butler School of Music felkérésére komponálja új művét, amely Frank Capra 1941-es Meet John Doe (magyarul: Az utca embere) című filmjének operaváltozata. A bemutatót 2010 őszére tervezik, Catánnak - akit 2009-ben kértek fel a munkára - az intézmény ösztöndíjasaként nem is kell 2011-ben mással foglalkoznia, mint a komponálással, illetve azzal, hogy 1991-es Rappaccini's Daughter című operájának színrevitelét segítse.

Frank Capra filmjét a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díjára jelölték, főszerepeit Gary Cooper, Barbara Stanwyck és Walter Brennan játszották. A történet szerint egy újságírónőt kirúgás fenyeget, ő pedig meggyőz egy volt baseballjátékost, hogy játssza el egy olyan munkanélküli szerepét, akit a társadalmi igazságtalanságok annyira feldúlnak, hogy öngyilkossággal fenyegetőzik.