Béla

Bartók, Verdi és Liszt a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon

2010.11.01. 11:30

Programkereső

A Bartók+Verdi 2011 Miskolci Nemzetközi Operafesztivál június 9. és 19. között várja a zene- és operarajongókat, a Liszt-évhez is kapcsolódó programmal pedig felidézik a tíz évvel ezelőtt megtartott első miskolci operafesztivál eseményeit és hangulatát is.

Méhes László sajtóreferens a részletekről az MTI-nek elmondta, Bartók Béla színpadi művei mellett 2011-ben ismét a kiváló itáliai zeneszerző, Giuseppe Verdi remekműveinek bemutatóival várja látogatóit a Miskolci Operafesztivál. Az esemény évtizedes múltját is idéző műsorban olyan közismert Verdi-operák dallamai csendülnek föl, mint az Aida, a Nabucco, a Rigoletto és A trubadúr. "A népszerű darabok mellett különleges csemegét is tartogatunk a Verdi-rajongók számára: A kalóz című operát, amely ősbemutató lesz Magyarországon" - emelte ki a sajtóreferens. Az operafesztivál a magyar komolyzenei élet kiválóságai mellett Nyugat- és Kelet-Európa meghatározó társulatait, zenei együtteseit látja vendégül. Operatársulatok, szólisták és együttesek érkeznek Miskolcra Prágából, Zágrábból, Pozsonyból, Kolozsvárról, Moszkvából, Salzburgból, Stuttgartból és Bayreuthból, s mutatják be Verdi és Bartók zeneművészetének sokszínűségét.

Liszt 2011
Liszt 2011

2011-ben emlékezünk meg Liszt Ferenc (1811-1886) születésének 200., halálának 125. évfordulójáról. "E kettős ünnepre számos Liszt-bemutatóval készülünk, de külön is hangsúlyt helyezünk egyházi műveinek bemutatására" - hangsúlyozta Méhes László. A fesztivál Liszt-programjában kitüntetett helyet kap a muzsikus 14 éves korában írt Don Sanche című operája, amelyet magyar (Miskolc), német (Bayreuth), osztrák (Eisenstadt) és szlovák (Kassa-Pozsony) koprodukcióban mutatnak be. Az először a Bartók+Verdi 2011 fesztiválon szereplő előadást Miskolc után a koproduciós városokban is láthatja majd a közönség.