Konrád, Tivadar

Premier: A tüzes angyal

2010.11.02. 18:07

Programkereső

November 5-én mutatják be Prokofjev operáját a debreceni Csokonai Színházban. A rendező Silviu Purcărete.

A megszállottságról szőtt történetek világéletében foglalkoztatták Prokofjevet, A tüzes angyal azonban az ő életművében is egyedülálló. Különleges vonzereje érzelmi intenzitásából fakad, és Prokofjev operái közül ez a mű kerül a legközelebb ahhoz, hogy felvillantsa a szerző emberi arcát. Az emigrációban élő Prokofjev maga írta a librettót francia nyelven a szimbolista regényíró, Valerij Brjuszov misztikus középkori története alapján. A 17. században játszódó misztikus történet fantasztikus vízió ördögökkel, angyalokkal, mágiával, álommal és valósággal. A mű főszereplője, Renata belső konfliktusba kerül a szellemi és a fizikai világgal, gyermekkora óta él benne a "tüzes angyal" képe, egy lángoló alaké, egy szellemé, Mádielé. Renata beleszeret Otterheimi Heinrich grófba, aki szakasztott olyan, mint Mádiel, vagy ő maga a "tüzes angyal". A gróf elűzi, Renata szeretet és remény nélkül kóborol a világban, látomásai a kolostorba is elkísérik. Az asszonyt boszorkányság miatt máglyahalálra ítélik. A tüzes angyal zenéje megdöbbentően mozgalmas és sűrű szövésű, a tiszta áttetszőség és a túláradó hangorgia ötvözete teszi izgalmasan megkapóvá az operát.

Prokofjev Európában is ritkán játszott expresszionista operáját Magyarországon a Csokonai Színház mutatja be először, Silviu Purcărete rendezésében. A tüzes angyal színrevitelében alkotótársa a Münchenben élő Helmut Stürmer tervező, akivel évek óta együtt dolgoznak.

A tüzes angyalban eredetileg csak epizódszereplő Faust és Mephistopheles, utazásaik közben találkoznak Renata szerelmesével és segítőjével, Ruprechttel. Purcărete rendezésében kiemeli a történetből Mephisto figuráját, és játékmesterré teszi. A misztikus történet Mephisto "színházában" jeleníti meg, ennek a mágikus fekete doboznak a falait feszítik szét a démonok, látomások, víziók. Ezzel a rendező misztikus bohózatként (farce) játszatja el Renata küzdelmét a démonokkal, a némafilmek expresszív és sejtelmes hangulatában. Silviu Purcărete előadásában Trill Zsolt játssza Mephisto némaszerepét.

Ez az előadás szerepel novemberben Szegeden az Armel Operaverseny és Fesztivál versenyprogramjában. A versenyszerepeket Cristina Baggio (Renata) és Cseh Antal (Inkvizítor) éneklik, Ruprecht szerepét Busa Tamás alakítja. A későbbiekben Renáta szerepét Rálik Szilvia, Ruprecht szerepét Haja Zsolt is énekelni fogja. További szerepekben fellépnek a Debrecenben jól ismert és népszerű magánénekesek: Erdélyi Erzsébet, Fülep Máté, Bódi Marianna, Böjte Sándor, Cselóczki Tamás, Schild Jenő, Hajdu András, Kóbor Tamás, Bátki Fazekas Zoltán, Ürmössy Imre, Kun Ágnes Anna, Cseh Antal, Wagner Lajos.

2010. november 5. 19:00 - Csokonai Színház (Debrecen)

Szergej Prokofjev: A tüzes angyal

Renata: Cristina Baggio/Rálik Szilvia

Ruprecht: Busa Tamás/Haja Zsolt

Mephisto: Trill Zsolt

Szállásadónő: Erdélyi Erzsébet

Szolgáló: Fülep Máté

Jósnő: Bódi Marianna

Jacob Glock: Böjte Sándor

Agrippa: Cselóczki Tamás

Matthieu: Schild Jenő

Orvos: Hajdu András

Mephistopheles: Kóbor Tamás

Johann Faust: Bátki Fazekas Zoltán

Kocsmáros: Ürmössy Imre

Zárdafőnöknő: Kun Ágnes Anna

Inkvizítor: Cseh Antal/Wagner Lajos

1. csontváz: Kun Tibor

2. csontváz: Udvarhelyi Péter

3. csontváz: Donkó Imre

1. vendég: Kovács Levente

2. vendég: Jasznik Ákos

3. vendég: Posta Emil

1. apáca: Rendes Ágnes/Balla Melinda

2. apáca: Kriszta Kinga/Fehér Éva

3. apáca: Busa Gabriella/Törő Krisztina

Táncosok: Endi András, Nagy Olivér, Steuer Tibor, Tőke László, Trenyisán Csaba

Közreműködik a Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Csokonai Színház Énekkara

Karigazgató: Pálinkás Péter

Vezényel: Kocsár Balázs

Maszk és színházi installáció: Varga Járó Ilona

Díszlet- és jelmeztervező: Helmut Stürmer

Rendező: Silviu Purcărete