György

Erkel-nap november 7-én

2010.11.03. 19:23

Programkereső

Az Erkel-Mahler Év 2010 egész éves rendezvénysorozat egyik kiemelt jelentőségű napját, Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepeljük november 7-én. A kettős jubileumi év programjait koordináló Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda mellett többek között az Erkel Társaság, a Magyar Állami Operaház, a Duna Televízió, a Magyar Televízió és az MR3 Bartók Rádió is külön Erkel-tematikus programmal készül a Himnusz zeneszerzőjének születésnapjára.

Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából egész nap sokszínű programok várják Budapesten az érdeklődőket. A Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda Erkelre mint zenepedagógusra emlékezik a kifejezetten gyerekeknek szóló játékos, ismeretterjesztő „Csoki koncerttel" a Millenárison. A nagysikerű, vidám, interaktív gyermekhangverseny-sorozat szervezői ezúttal november 7-én 11 órakor rendhagyó énekórára várják a Fogadóba a klasszikus zene iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat. Erkel Ferenc 200. születésnapján a zeneszerző óriásra emlékezve a gyerekek izgalmas előadás keretében ismerhetik meg a Himnusz zeneszerzőjét, és lehetőségük nyílik a Honvéd Férfikarral együtt megtanulni, majd elénekelni néhány ismert Erkel-dallamot. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Csoki koncert 2010. március 21.(Fotó: Halász Nóra, forrás: www.erkel-mahler.hu)
Csoki koncert 2010. március 21.(Fotó: Halász Nóra, forrás: www.erkel-mahler.hu)

November 6-án és 7-én este a Bánk bán című opera ősváltozatát mutatják be félig szcenírozott előadásban a Magyar Állami Operaházban, amelynek szombati előadását a Magyar Televízió rögzíti és vasárnap, november 7-én műsorára tűzi. A vasárnapi előadáson ünnepi megemlékezést mond Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas művész, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója.

November 7-én a Duna Televízió Erkel-tematikus nappal emlékezik a zeneszerzőre, amely délután Erkel Ünnepi nyitányával veszi kezdetét, ezt követően a Magyar Történelmi Arcképcsarnok-sorozat aktuális részében idézik fel a neves művész alakját. A Kikötő - Extra című kulturális magazinban meghívott vendégek beszélgetnek a nemzeti opera megteremtőjéről, majd főműsoridőben a Káel Csaba által rendezett operafilmet, a Bánk bánt vetítik.

Szintén tematikus napot rendez az MR3 Bartók Rádió, és a főváros különböző pontjain a nap során a zeneszerző-óriásra emlékezik az Erkel Társaság is.

További információ: http://www.erkel-mahler.hu/