Konrád, Tivadar

Miklósa Erika húsz éve a pályán

2010.11.03. 10:19

Programkereső

A jubileum alkalmából novemberben ünnepi Rigoletto-előadásokra kerül sor az Operaházban.

Miklósa Erika az Operaház történetének legfiatalabb szerződtetett énekesnőjeként, 1990-ben, húszévesen debütált a budapesti dalszínházban. 1992-ben Hamari Júlia meghívására Brüsszelben énekelt, ez volt első külföldi fellépése. Még ebben az évben Mannheimban Mozart Varázsfuvolájának az Éj királynője szerepében lépett színpadra. Nemzetközi karrierje ezek után gyorsan ívelt felfelé.
1996-ban előbb Philadelphiában (Academy of Vocal Arts), azután Milánóban, a Scalában képezte magát ösztöndíjasként.

Miklósa Erika
Miklósa Erika

A Magyar Állami Operaházban szoprán szerepek egész sorát énekelte el 1999-ig; védjegye azonban Mozart Varázsfuvolájának az Éj királynője szerepe lett, amellyel a világ összes jelentős színpadán fellépett Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig. Különleges hangjával meghódította a világot, háromszáz előadással a háta mögött ő lett a legkeresettebb művész ebben a szerepben. 2004-től folyamatos szerződése van a Metropolitan Operaházzal. Mielőtt decemberben ismét New Yorkba utazik, ahol nyolc előadásban énekel, a budapesti közönséget örvendezteti meg. Pályakezdésének huszadik évfordulóját a Magyar Állami Operaházban a Rigoletto-előadásokkal ünnepli, Gilda szerepében november 13-án, 18-án és 26-án lép színpadra.

"A Traviata mellett a Rigoletto a kedvenc operám. Remélem, hogy Violetta is úgy talál majd rám, mint a Rigoletto Gildájának szerepe, amit mindig örömmel alakítok. Nagy élmény megformálni és énekelni - az Éj királynője után ez a második legtöbbet játszott szerepem, örülök, hogy ezzel ünnepelhetek. Szinte hihetetlen, hogy pályakezdésem huszadik évfordulója érkezett el, hisz mintha csak tegnap kezdtem volna, tele vagyok energiával. Nagy szeretettel várom a közönséget az Operaházba!" - mondja Miklósa Erika. A budapesti Rigoletto-előadások főbb szerepeiben Xavier Moreno, Fokanov Anatolij és Rácz István lesznek Miklósa Erika partnerei, az előadásokat Héja Domonkos vezényli.