Konrád, Tivadar

Kertesi Ingrid 25 éve tagja az Operaháznak

2010.11.17. 13:00

Programkereső

A művésznő a jubileumot november 23-án a Rigoletto előadásával ünnepli – az estén Gilda szerepében hallhatja a közönség.
Kertesi Ingrid
Kertesi Ingrid

Tizenkilenc évesen kezdte a Zeneakadémiát - előtte nyolc évig csellózni tanult, majd Sziklay Erika növendékeként 1986-ban diplomázott. Még abban az évben szerződtette az Operaház, ahol magánénekesként egyre fontosabb szerepekhez jutott, ám koncerténekesként is gyakran fellép. Jelentős barokk- és oratóriumrepertoárral rendelkezik, misék és kantáták szoprán szólistájaként is népszerű, közel harminc lemezfelvétel közreműködője.

Számos versenyen vett részt, a győztesek között végzett Lipcsében (1984), Barcelonában (1985) és a németországi Güterslohban (1988). Nemzetközi színpadok vendégszereplőjeként, többek közt Bécsben, Berlinben, Grazban, Lugenben, Amsterdamban, Bregenzben, Párizsban, Strassburgban és Veronában aratott sikereket. Az 1996 és 1998 közötti évadokban a düsseldorfi opera szerződtette, emellett a Magyar Állami Operaházban is énekelt. A Magyar Televízió 1996-ban közel egyórás portréfilmet készített róla.

"Boldog vagyok, mert jubileumi előadásomra elődeim jelezték érkezésüket. Megtisztel László Margit, Kalmár Magda, Kincses Veronika és számos kolléganőm, akikkel részben vagy egészben párhuzamosan futott a pályánk. Öröm ez, mert nem riválisai, hanem segítő partnerei vagyunk egymásnak. Nagyon gyorsan elrepült ez a huszonöt év, de sem lelkileg, sem fizikailag, sem hangilag nem érzem sorsfordítónak, csupán jelentősnek: tartalmat adott az életemnek a rengeteg szép feladat, amit az Operaháztól kaptam" - nyilatkozta Kertesi Ingrid.