Márk

Nagysikerű vendégszereplés Bukarestben a Best of Erkellel

2010.11.17. 14:00

Programkereső

A Gyulai Várszínház nagy sikerrel mutatta be november 13-án Bukarestben Best of Erkel című gálaestjét az „Élet gyönyörű” elnevezésű zenei fesztiválon.
Kassai István
Kassai István

Az 1000 nézőt befogadó Román Rádió koncerttermében háromnegyed ház fogadta a művészeket. A közönség nagy része magyar volt, de szép számmal ültek román zeneszeretők is a teremben: mind állva tapsoltak a koncert végén. A román nézők is nagy tetszéssel fogadták Erkel zenéjét, akit elmondásuk alapján eddig nem ismertek. A Bánk bán részletei először csendültek fel a román fővárosban, a Hunyadi László című operát is több mint száz évvel ezelőtt hallhatták ott.

A Debreceni Filharmonikus Zenekar és a Kodály Kórus nagy átéléssel szólaltatta meg Erkel műveit Kocsár Balázs karmester nagyszerű irányításával. A szólisták, Tokody Ilona, Bazsinka Zsuzsanna, Cselóczki Tamás, Muskát András, Wagner Lajos és Rendes Ágnes operaénekesek ihletetten énekeltek, kivívva a közönség elragadtatását. Különösen nagy ovációval fogadták Kassai István virtuóz zongorajátékát, aki Erkel egyik operaátiratát adta elő. Az estet a Román Rádió rögzítette, a koncert bukaresti megvalósulását a Balassi Intézet támogatta.

A bukaresti koncert eredményeként a produkciót egy székelyföldi koncertkörútra, Kassai Istvánt pedig a Bukaresti Magyar Kulturális Centrum egy szóló koncertre hívta meg.