Zita, Mariann

Erkelre emlékezve

2010.11.22. 09:00

Programkereső

A 200 éve, 1810. november 7-én született zeneszerző tiszteletére szervezett programok sora még mindig nem ért véget.
Erkel Ferenc
Erkel Ferenc

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye szervezésében kerül sor 2010. november 26-án 17 órakor az Erkel, a magyar opera megteremtője című előadásra, amelyre a belépés ingyenes. Az előadó Darvassi Andrea lesz (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium), közreműködik Rónaszéki Tamás hegedűművész.

Október és november hónapban országszerte számos megemlékezést tartottak Erkel Ferenc életműve előtt fejet hajtva. Hogy csak néhányat említsünk ezek közül: november 6-án és 7-én a Bánk bán ősváltozatát tűzte műsorra az Operaház - eddig még soha nem hallott változatban, Héja Domonkos vezényletével. November 7-én nyílt meg az Operaház földszinti aulájában az a kiállítás, amely az operaszerző és -szervező Erkel Ferenc munkásságának állít emléket. Az Operaház emlékgyűjteménye számos XIX. századi dokumentumot őriz a régi Nemzeti Színház megsemmisült anyagából. Az anyag az évad végéig lesz látogatható az előadások szüneteiben.

Október végén újraavatták a restaurált Erkel-emléművet Gyulán, majd néhány nappal később Varga Imre Kossuth- és Herder-díjas szobrászművész közreműködésével emléktáblát avattak ugyanott, Erkel Ferenc szülőházában. A Magyar Televízió a bicentenáriumot tematikus nap keretében Erkel legismertebb operáival, életrajzi művekkel és az Operaház ős-Bánk bánjával ünnepelte. Az MTA Zenetudományi Intézetében 2011. augusztus végéig látható az Opera és nemzet című emlékkiállítás, a Magyar Nemzeti Bank pedig 5000 forintos arany és 5000 forintos ezüst emlékérmét bocsátott ki Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az aranyérme speciális méretével igazi különlegesség, mivel első magyar kibocsátásként került be „a világ legkisebb aranyérméje" nemzetközi gyűjtői érmeprogramba.

2010. november 26. 17:00 - Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye

Erkel, a magyar opera megteremtője - előadás

Ea.: Darvassi Andrea (Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium)

Km.: Rónaszéki Tamás (hegedű)

A belépés ingyenes.