Dezső

Zéró emissziós Wagner-opera a milánói Scalában

2010.12.09. 22:23

Programkereső

A környezetvédelem jegyében nyitotta meg az olaszországi operaszezont a milánói Scala: Richard Wagner operáját egy napelemmel működő óriáskivetítőn láthatták azok, akik a kedd esti premierre nem tudtak bejutni a színházba.
La Scala, Milánó
La Scala, Milánó

A Scala idénynyitó darabja nem kizárólag az operaházban helyet foglaló kétezer díszvendégnek szólt: Milánó egész városa láthatta és hallhatta A walkürt. A székesegyház előtti főtéren, a Viktor Emánuel egykori olasz királyról elnevezett, fedett sétáló udvaron állították fel azt az óriási képernyőt, amelyen élőben közvetítették a Wagner-operát. A szezonnyitó előadást minden évben kiviszik Milánó utcáira, az idei közvetítés érdekessége azonban az volt, hogy ahhoz alternatív energiát használtak fel. A napelem működtette óriáskivetítőt az olasz Edison cég ajánlotta fel Milánónak.

1883-ban a Scala volt az első történelmi színház Európában, ahol bevezették a villanyáramot. Az akkori dinamó ma is látható az opera melletti utcasarkon kiállítva, most pedig az úgynevezett zéró emissziós előadások terén is élen jár a Scala. A milánói operaház szezonnyitó előadásának bemutatója összesen nyolcvan tonna szén-dioxid kibocsátásával járt: negyven tonna a próbák és a premier során keletkezett, további negyven tonnát pedig a járműikkel érkező nézők termeltek. Ezt a CO2 mennyiséget a napelemes közvetítés ellentétételezte azokkal a feketefenyőkkel együtt, amelyeket a szicíliai Messina közeli Mistrettában telepítettek az Edison szélenergia parkjában.