Gerzson

Brit zenei szaklap cikke a miskolci operafesztiválról

2010.12.10. 14:00

Programkereső

A Londonban megjelenő mértékadó folyóirat, az Opera Now idei utolsó számában a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivál 2010-es programját méltatja.

Brendan G. Carroll írásában kiemelte, hogy a Bartók+Európa 2010 Miskolci Nemzetközi Fesztivál a gazdasági nehézségek ellenére újabb ragyogó programot mutatott be. „Az európai együttesek meghívása, valamint a saját produkciók igazi kozmopolita hangulatot kölcsönöznek a vidéki fesztiválnak" - fogalmazott a kritikus, aki dicsérte Britten Lukrécia meggyalázása című művét a németországi Gerai Színház előadásában. Mint hozzátette: a darabot nehéz színpadra állítani és elénekelni, ám "ez az egyszerű, sallangmentes és határozottan megfogalmazott produkció segített összpontosítani a drámára". A szerző megjegyezte ugyanakkor, hogy nem minden színpadra lépett énekesnek ment könnyedén az éneklés angolul.

A Prágai Nemzeti Színház vendégjátékát, Mozart Don Giovannijának előadását elragadónak találta a cikk szerzője. A címszerepben szerinte Adam Plachetka személyében igazi csillag mutatkozott be.

A brit újságíró Erkel Ferenc első vígoperája, a Kolozsvári Magyar Opera produkciójában előadott Sarolta előadásával kapcsolatban felhívta a figyelmet a zeneszerző születésének 200. évfordulójára. Mint írta, már az opera nyitánya meghatározta a hangnemet, amelyet "Offenbach, Rossini és Sir Arthur Sullivan crossoverének" nevezett. Carroll szerint Laczkó Róbert különösen jó volt Gyula vitézként, Sándor Árpád pedig nagy hatású volt, mint Ordító kántor.

Janez Lotric és Rost Andrea
Janez Lotric és Rost Andrea

A cikk kitér arra, hogy Strauss Daphnéja koncertverziójához erős csapat állt fel "a kiváló Rost Andreával". Az Opera Now szerint a show igazi sztárja Kocsis Zoltán volt, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart vezényelte.

Szombaton este a Miskolci Nemzeti Színházban rendezik a fesztivál immár hagyományos ünnepi gáláját, amelyet Kovács János vezényel. A szólisták: Jevgenyij Nyesztyerenko, a moszkvai Bolsoj Színház szólistája, a Bécsi Opera örökös tagja, valamint az I. Saljapin Énekverseny helyezettjei, vagyis Venyera Gimagyijeva (szoprán), Szvetlana Kaszjan (szoprán), továbbá a 2010-es Armel Operaverseny második helyezettje, Haja Zsolt (bariton) és a IV. Szentpétervári Énekverseny díjazottja, Igor Turcanu (tenor).